Aktualno OG sada Ogulin

Nikša Antica: uskoro i u Ogulinu drive in testiranja. Do danas je provedeno 87 brzih antigenskih testova u Ogulinu, te je ukupno 57 pozitivnih

Kad je objavljeno da ogulinska bolnica postaje covid bolnica u našoj županiji, uslijedile su brojne reakcije naših čitatelja. Niz pitanja stiglo je na našu adresu, a i sami smo htjeli čuti odgovore o načinu rada bolnice u ovim novonastalim uvjetima. Odgovore smo pokušali doznati još pred tri dana, no uspjelo nam je to danas, kad smo se osobno čuli s ravnateljem Opće bolnice Karlovac, koji je i koordinator za sve tri bolnice iz naše županije- one iz Ogulina, Karlovca i Duga Rese.

Na pitanje zašto je baš ogulinska bolnica izabrana za covid bolnicu i čija je to odluka, Nikša  Antica nam odgovara:

Na temelju članka 197. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Odluke o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-CoV-2 od 11. ožujka 2020. godine Vlade Republike Hrvatske, Odluke o mjerama mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promjene mjesta i uvjeta rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe te korištenja medicinsko-tehničke opreme i ostalih sredstava, Odluke Stožera CZ Karlovačke županije o funkcionalnoj integraciji bolnica na području Karlovačke županije od 24.11.2020. te Odluke ministra zdravstva Republike Hrvatske izv.prof.dr.sc. Vilija Beroša o pružanju zdravstvene skrbi oboljelima od bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u Općoj bolnici i bolnici branitelja domovinskog rata Ogulin, ista bolnica je proglašena COVID-19 bolnicom.
S time u vezi, definirani su protokoli postupanja između tri bolnice u Karlovačkoj županiji na koji način će se pacijenti koji su covid pozitivni, ali i covid negativni zbrinjavati te na koji način će im se pružati potrebna zdravstvena skrb”.

Zanimalo nas je i koliko pacijenata je iz ogulinske bolnice, koji ne boluju od covida, otpremljeno u druge bolnice i je li im na taj način zajamčena bolja njega?
“Za sada niti jedan, ali svi pacijenti koji i budu poslani prema OB Karlovac, sukladno liječničkoj indikaciji od strane OB Ogulin, a koji zahtijevaju hospitalizaciju na matičnim odjelima u OB Karlovac, dobit će svu kvalitetnu potrebnu njegu i sveobuhvatnu zdravstvenu skrb”- odgovara  Nikša Antica.

S obzirom da nam se javilo nekoliko čitatelja s lošim iskustvom čekanja na testiranje ispred ogulinske bolnice, htjeli smo doznati moraju li ljudi, ispred ogulinske bolnice, pod temperaturom, čekati testiranje vani na hladnoći, sada i po snijegu  i može li se to organizirati drugačije, primjerice drive-in testiranjem, koje je lako moguće organizirati?
“Uspostavom drive in testiranja u krugu OB Ogulin ovakve situacije će biti svedene na minimum.  U tijeku je organizacija istoga, kako bi se rasteretio drive in Karlovac, a sukladno uputama HZJZ (u pogledu opreme i ljudskih resursa), a pritom približio dostupnu uslugu stanovnicima Ogulinskog kraja. Isto očekujemo da se uspostavi tijekom sutrašnjeg dana”- kaže nam  Nikša Antica i dodaje da  OHBP u OB Ogulinu normalno funkcionira, te će svih 5 specijalističkih struka (internist, kirurg, pedijatar, anesteziolog i ginekolog) biti u svakom trenutku u bolnici i dostupni pacijentima. Također, svi pristigli pacijenti nastojat će se rješavati ambulantno preko OHBP, a za one pacijente koji budu zahtijevali dulju hospitalizaciju, a Covid su negativni,  će biti organiziran premještaj u OB Karlovac. Isto se odnosi i za pacijente koji su srednje i teške kliničke slike, također će biti hospitalizirane u OB Karlovac.
S time u vezi raditi će po potrebi i priljevu pacijenata i specijalističke ambulante u OB Ogulin (laboratorij, RTG, fizikalna medicina i dijaliza) u smanjenom i prilagođenom obliku. Ukoliko dođe do daljnje progresije pandemije, ovakav način rada će se dodatno prilagođavati (u pogledu dostupnosti opreme i ljudskih resursa), ali uvijek vodeći računa o dostupnosti zdravstvene zaštite za sve građane ogulinskog kraja i svih onih pacijenata koji gravitiraju u OB Ogulin.

“Zahvaljujući Karlovačkoj županiji uvedeno je  brzo antigensko testiranje i u Ogulinu i pun je pogodak, te pomoć bolnicama, ali i našem Zavodu za javno zdravstvo, kako bi veći broj ljudi bio testiran i omogućeno ranije i učinkovitije otkrivanje novih pozitivnih pacijenata, što olakšava ukupnu borbu protiv ove pandemije i u Karlovačkoj županiji u cjelini. Do danas je provedeno 87 brzih antigenskih testova u Ogulinu, te je ukupno 57 pozitivnih”- istaknuo je za OGportal ravnatelj Nikša Antica, kojem zahvaljujemo na susretljivosti.

Foto:(radio-mreznica)