Aktualno OG sada Ogulin

Stipendiranje učenika i studenata

Predsjednica Povjerenstva za stipendiranje učenika i studenata Ljiljana Gračanin sazvala je izvanrednu sjednicu Povjerenstva, kako bi se utvrdile činjenice, s obzirom na novonastalu situaciju izazvanu pandemijom bolesti COVID 19, a koja se odnosi na pravovaljanost dokumentacije vezane uz Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima Grada Ogulina za školsku/akademsku godinu 2020./2021.
Sva dokumentacija koja je propisana natječajem mora biti priložena kako je navedeno u natječaju, s tim da će se pravovaljanom smatrati dokumentacija OBRAZOVNIH INSTITUCIJA – dostavljena u elektroničkom obliku, zato jer su mnogi fakulteti i njihove referade prešle sa redovnog rada na rad na daljinu. Od OSTALIH INSTITUCIJA dokumentacija mora biti kao što je navedeno u natječaju, jer one rade normalno.
Zaključci su doneseni kako bi se studentima olakšalo prikupljanje dokumentacije, te kako oni zbog ne mogućnosti dobivanja originalnih dokumenata sa svojih fakulteta ne bi bili zakinuti za dobivanje stipendije na koju imaju pravo.
I ove su godine donesene izmjene Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata sa područja grada Ogulina kako bi se što više zadovoljile njihove potrebe.
Ove su godine novost i STEM stipendije.
“Gradonačelnik Grada Ogulina, dana 17. studenog 2020. godine donio je  O D L U K U o zanimanjima iz STEM područja za studente sa područja grada Ogulina u akademskoj godini 2020./2021.
Veliki je broj zanimanja koje potpadaju pod akronim STEM područja. Grad Ogulin za ovu je godinu zanimanja iz STEM područja, odredio sljedeće sveučilišne studije: medicina, dentalna medicina, strojarstvo, elektrotehnika, građevinarstvo, matematika, farmacija, fizika, kemija, biologija, medicinska biokemija, arhitektura i urbanizam, kemijsko inženjerstvo, šumarstvo, geodezija.
Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, prije stupanja na snagu novog Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata sa područja grada Ogulina, trajalo je od 16. 10. 2020. do 15. 11. 2020.godine. Tijekom trajanja savjetovanja nije zaprimljeno niti jedno očitovanje predstavnika zainteresirane javnosti niti primjedba.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa propisalo je 286 studijskih programa koja spadaju u STEM područje U Hrvatskoj. Grad Ogulin odlučio se za gore navedene s obzirom da nije zaprimljeno niti jedno očitovanje zainteresirane javnosti u vrijeme javnog savjetovanja.
Isto tako, povećan je iznos stipendija koje se dodjeljuju učenicima i studentima. Za učenike je mjesečna stipendija određena u visini 700 kuna, a za studente 1000 kuna mjesečno.
Vrijeme je pred nama i sve ideje za narednu školsku/akademsku godinu dobro su došle” – poručuje Ljiljana Gračanin.