Aktualno Županija

Mladi puni znanja – na državnim natjecanjima tri titule prvaka Gimnaziji Karlovac, po jedna za OŠ Dubovac i OŠ Mahično

Kod osnovnih škola dodatno se potvrdilo da je Karlovac već godinama vodeći u provođenju GLOBE programa.

U neobičnim terminima, zbog pandemije koronavirusa koja je onemogućila održavanje u proljetnim terminima, ali i na neobičan način, gotovo u pravilu online putem, održavaju se državna školska natjecanja.

I u ovim drugačijim uvjetima učenici i učenice osnovnih i srednjih škola Karlovačke županije postižu jako lijepe rezultate.
Tako se s čak tri titule državnih prvaka mogu pohvaliti učenici i učenice Gimnazije Karlovac – učenica Klara Pintarić i Laura Paulić tako su postale državne prvakinje iz biologije u kategoriji istraživačkih projekata za rad “Učinak neuroaktivnih tvari na oblik mreže pauka križara”, koji su radile pod mentorstvom Antuna Milinkovića.

Leon Lenuzzi Šuper, pak, pobjednik je državnog natjecanja “Opisujemo sustave”. Tema njegovog rada bila je “Razvoj ovisnosti na kofein kod Drosophile melanogaster”, a osim Leonu, čestitke idu i njegovoj mentorici Maši Mikšić.
Za treću titulu zaslužna je Barbara Bosanac, koja je pobjednica SFerice za srednje škole s pričom “Vrijeme prije Sunca” (mentorica Ivana Bartolac).

Gimnazija se može pohvaliti i s još dvije titule viceprvaka države – uspjelo je to Domagoju Bosiljevcu, koji je drugi u natjecanju iz hrvatskog jezika za 4. razrede srednjih škola (mentorica Snježana Srdić) te GLOBE ekipi koja je zauzela drugo mjesto u konkurenciji srednjih škola u sastavu Laura Marković, Lorena Domšić i već spomenuti Leon Lenuzzi Šuper koji tako ima dva vrijedna priznanja. Mentorica ekipe je bila Vesna Gosta.

Kod osnovnih škola dodatno se potvrdilo da je Karlovac već godinama vodeći u provođenju GLOBE programa. Ove godine prvak države postala je ekipa OŠ Dubovac koju su činile Iva Pogačić i Petra Luketić, uz mentoricu Jasnu Višnić.

Već tradicionalno niz iznimno dobrih rezultata učenici iz Karlovačke županije postigli su i na 62. Natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske. Posebno se izdvajaju po jedna titula prvaka i viceprvaka države – najbolji u Hrvatskoj je Luka Lukežić u kategoriji elektronike, koji je osvojio prvo mjesto za svoj rad “Zasvijetli znanje”. Luka je predstavljao OŠ Mahično, a njegova je mentorica Marica Car-Mihalić.

Napokon, titulu viceprvaka osvojio je u kategoriji “Robotsko spašavanje žrtve” Maksim Stanković Šprajc iz OŠ Dubovac pod mentorstvom Biserke Papa-Neskusil iz ove karlovačke škole te Marije Škrtić iz Zajednice tehničke kulture Karlovac.

Preostala su još neka natjecanja pa je sasvim moguće da će konačna lista biti i dulja, a vrlo skoro očekuju nas i redovna proljetna natjecanja za ovu školsku godinu na kojima će nesumnjivo biti još puno uspjeha. Čestitke svima! (kaportal.hr)