Aktualno OG sada Ogulin

Kakva je epidemiološka situacija u ogulinskim srednjim školama – prelaze li na online nastavu?

Iako su škole i učenička populacija do sada bili manje zastupljeni među zaraženim osobama, i to se promijenilo.

Tijekom cijelog prošlog tjedna svjedočili smo ozbiljnom porastu broja COVID pozitivnih kako u Hrvatskoj, tako i u našem Ogulinu. Podaci za Ogulin koji su do skora na dnevnoj bazi novih slučajeva bili jednoznamenkasti, ili se vrtjeli oko desetak novih slučajeva, u prošlom tjednu su višekratno porasli, pa smo imali i brojke od preko 50 novopozitivnih u jednom danu.

Iako su škole i učenička populacija do sada bili manje zastupljeni među zaraženim osobama, i to se promijenilo. Zadnjih dana do nas su dolazili podaci o sve više učenika i nastavnog osoblja koje je, ili pozitivno, ili u samoizolaciji, a sve češća tema među ljudima bila je i mogućnost ili potreba prelaska na online nastavu.

Stoga smo odlučili saznati kakva je situacija u ogulinskim školama, te smo tijekom vikenda poslali upit ravnateljima škola,  sa zamolbom da nas i čitatelje informiraju  o stanju u njihovim školama. U subotu smo upit poslali ravnateljima ogulinskih srednjih škola koji su nam vrlo brzo, sljedeće jutro, poslali odgovore.

 

Hrvoje MagdićIz odgovora ravnatelja, prof. Hrvoja Magdića, saznajemo:” Situacija s brojem zaraženih u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana do četvrtka nije bila zabrinjavajuća. Nažalost, u zadnja dva dana stigao je veliki broj pozitivnih rezultata testova na koronavirus kod naših učenika (čak 8) pa je ukupni broj zaraženih skočio na 13! Svi učenici imaju blage simptome. Što se tiče djelatnika, pozitivne su dvije profesorice. U samoizolaciji je 75 učenika (uglavnom iz razreda u kojima su pozitivni učenici) i jedan profesor. S razredima koji su u samoizolaciji profesori rade online. S obzirom na naglo povećanje broja zaraženih učenika i profesora u školi jutros sam (nedjelja jutro op.a.) poslao zahtjev Upravnom odjelu za školstvo Karlovačke županije i Stožerima civilne zaštite Karlovačke županije i Grada Ogulina za prelazak na online nastavu do kraja polugodišta. Nadam se da će naš zahtjev u ponedjeljak razmotriti i podržati, a radi sigurnosti zdravlja naših učenika, djelatnika i članova njihovih obitelji!

 

 

Zrinka OTŠZrinka Ceranić-Jurković, ravnateljica Obrtničke i tehničke škola Ogulin rekla je :

u Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin trenutno je stanje:
– pozitivnih nastavnika – 2
– pozitivnih učenika -2
– nastavnika u samoizolaciji – 3
– učenika u samoizolaciji – 56
– na online nastavi – 4 razredna odjela
Također napominjem da je ovo trenutna situacija koja se mijenja i nekoliko puta na dan ovisno o rezultatima testiranja. Za nekoliko učenika čekamo testiranje i njihove rezultate, te su zbog toga dva razredna odjela preventivno na online nastavi.

Na naše pitanje da li razmišljaju o prelasku na online nastavu,  ravnateljica kaže: “Sve ovisi o situaciji. Veliki broj naših učenika ima praktičnu nastavu u školi i kod obrtnika odnosno u tvrtkama, pa nam je to teže organizirati online, ali u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i to je otvorena mogućnost”.

 

 

Valja dodati da su ovi podaci govorili o trenutnoj situaciji u trenutku naše komunikacije jer, kao što su oboje ravnatelja naglasili, situacija se mijenja doslovce skoro iz sata u sat, zavisno kako dolaze rezultati testiranja. Ravnateljima zahvaljujemo na suradnji.

Tijekom nedjelje slične upite poslali smo i ravnateljima osnovnih škola, pa očekujemo da ćemo njihove informacije primiti tijekom dana, a potom ih i objaviti.