Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinski Stožer: “Brojke nam ne idu u prilog, stanje je ozbiljno!”

Da je stanje u Ogulinu po pitanju epidemiološke slike ozbiljno, pa gotovo i zabrinjavajuće, potvrđeno je i na današnjem  online sastanku ogulinskog Stožera civilne zaštite.

Brojke govore da smo po broju novooboljelih posljednjih dana iznad prosjeka u odnosu na cijelu Karlovačku županiju. Kako je rečeno tijekom sastanka, tome u prilog idu i brojne dojave građana koji svjedoče nepridržavanju i nepoštivanju mjera samoizolacije od strane određenog dijela naših neodgovornih sugrađana. Po mišljenju načelnika Stožera Daniela Vukelje, takvom neodgovornom ponašanju određenog broja naših sugrađana vjerojatno možemo i zahvaliti ove loše pokazatelje koji nas prate.

Naime, od 28. studenog Ogulin bilježi porast broja novooboljelih, pa je tako 4. prosinca zabilježen rekordan broj od 51 slučaja oboljenja. Pogoršalo se stanje i u ogulinskim srednjim školama, pa tako od sutra ogulinska Gimnazija i strukovna škola B. Frankopana u potpunosti prelazi na online nastavu, dok se ona u Obrtničkoj i tehničkoj školi odvija u par razrednih odjeljenja.

Sastanku Stožera nije nazočio ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko, pa nismo mogli čuti kako funkcionira ogulinski DRIVE-IN. Prema raspoloživim informacijama, u ogulinskoj bolnici radi se na uspostavi trećeg COVID odjela, koji će biti smješten na odjelu pedijatrije. On bi trebao biti otvoren kroz 2-3 dana, a tehničku pomoć u dijelu pripreme odjela pružit će gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija, te Grad Ogulin.

Ravnateljica ogulinskog Doma zdravlja Zlata Kurelac se složila da nam svi trenutni pokazatelji ne idu u prilog. Danas je, prema njenim riječima, ispred Stanice ogulinskog HGSS-a učinjeno još oko 50 brzih anitgenskih testova, a rezultati će biti poznati iza 17 sati. Još jednom je apelirala na sugrađane da na antigensko testiranje ne dolaze samoinicijativno. Za tu vrstu testa nužna je preporuka liječnika opće medicine, koji pacijenta i naručuje za brzo testiranje.

Iz gradskog Društva Crvenog križa uputili su poziv svim našim sugrađanima koji žive sami i nemaju nikoga tko im može pružiti pomoć, a pozitivni su na koronavirus da se jave u Crveni križ Ogulin.

Načelnik ogulinske Stanice HGSS-a Mladen Porubić rekao je da su tijekom proteklih dana imali više zahtjevnih potražnih akcija, što je rezultat povećanog broja građana koji su se u ovim okolnostima okrenuli prirodi i zdravom načinu života. Uputio im je apel da se i u prirodi pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, jer i na otvorenom nije isključena mogućnost prijenosa bolesti.

Unatoč činjenici da je u svakoj od gradskoj tvrtki netko od zaposlenika bilo zaražen ili u samoizolaciji, rad se odvija bez poteškoća, ali u prilagođenim uvjetima. Tako je i rad gradske uprave organiziran u 2 smjene, dok je dio zaposlenika na godišnjem odmoru.
Ogulinska tržnica će i dalje srijedom raditi po “novom normalnom”, odnosno radit će samo zeleni dio tržnice.

S obzirom na epidemiološku situaciju na našem području, članovi Stožera uputili su svim građanima Ogulina i okolice još jednom poziv na odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera, a sve s ciljem da preokrenemo zajedno ovaj negativan trend. Još jednom istaknuta je važnost i uloga medija u ovoj situaciji, pa ćete tako i na našem portalu moći pronaći sve pravodobne informacije koje nam budu pristizale.

Zaključno je dogovoreno da će se sjednice Stožera civilne zaštite Grada Ogulina održavati ponedjeljkom, a po potrebi i ranije.