Aktualno OG sada Ogulin

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo postupke ravnatelja ogulinske bolnice Dr. Zorka i dalo podršku kolegama novinarima

Tražeći odgovore na naša pitanja, ili tražeći više informacija o području o kojem pišemo, često se susrećemo sa raznim preprekama i poteškoćama. U nekoliko navrata spomenuli smo takve probleme i našim čitateljima, posebice kada smo odgovore tražili “na višim instancama” – našim ministarstvima. No to nije samo njihov “specijalitet”, već na takve probleme nailazimo i na domaćem terenu. Ovo je najsvježiji primjer, koji nas je natjerao da reagiramo pritužbom koju smo uputili gradskom, županijskom i nacionalnom Stožeru CZ, te Hrvatskom novinarskom društvu.

Novinarima  Radio Ogulina i OGportala  stigla je, nakon pritužbe,  podrška Hrvatskog novinarskog društva, vezano uz postupanje ravnatelja ogulinske bolnice Dr. Josipa Zorka, koji je informaciju o drive in testiranju u bolnici  “plasirao” na samo jedan, njemu prihvatljiv medij, dok su ostali za tu informaciju bili  zakinuti. Dogodilo se to u nedjelju, upravo dok su na radiju gostovali predstavnici Županijskog Stožera Civlne zaštite, koji također za to nisu znali, pa će i ovaj Stožer, kako nam je odgovoreno,  u cilju unaprjeđenja komunikacije s medijima, odnosno informiranja građana o predmetnim upitima, izvršititi jasniju komunikaciju s ravnateljem Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin Josipom Zorkom.

Na sve je reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo, koje je svoj stav poslao na adresu gradske uprave, u ogulinsku  bolnicu, te medijima. U njemu stoji:

“Poštovani,

Hrvatsko novinarsko društvo pridružuje zahtjevima svojih kolegica i kolega, zaposlenica i zaposlenika Radio Ogulina i OGportala, da im se omogući neometan rad te ravnopravan i pravodoban pristup informacijama.

Kako smo obaviješteni, poštujući hijerarhiju i ustroj rada svih službi na tom području u okolnostima Covida 19, kolege s OGportala putem nadležnih su tijela početkom studenoga 2020. uputili pitanja ravnatelju Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata dr. Josipu Zorku, a odnose se na funkcioniranje bolnice kojoj je na čelu. No oni ne dobivaju potrebne informacije, dok se nekoliko dana poslije odgovori na ta ista pitanja ipak pojavljuju, ali u drugom mediju. Slična iskustva imaju i kolegice i kolege Radio Ogulina, čije upite ili pozive za gostovanjem ravnatelj bolnice, koja je proglašena Covid-bolnicom (dakle, njezin je rad i zbog te činjenice od iznimnog javnog interesa), uporno odbija ili se potrebne informacije od opće važnosti poput drive in-testiranja pojavljuju selektivno, u „odabranom“ mediju.

Slijedom navedenoga, HND upozorava kako gospodin Zorko ovakvim postupanjem onemogućava pravodobno informiranje javnosti, a medije da u ovim iznimno složenim uvjetima u kojima je nužna objava vjerodostojnih i potvrđenih informacija rade svoj posao. Zbog toga je važno ponoviti kako gospodin Zorko ne može selektivno plasirati informacije koje su od općeg interesa.

Kako doznajemo, ovo nije prvi put da se kolegice i kolege žale na ograničavanje informacija te prava javnosti na pravodobno informiranje, na što su nadležni za funkcioniranje sustava već upozoreni. Stoga vas molimo da kolegicama i kolegama omogućite rad te podsjećamo na članak 38. Ustava Republike Hrvatske, koji glasi: „Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.“ Srdačno, Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Sinoć je stigla i reakcija Gradskog Stožera Civilne zaštite, uime kojeg nam predsjednik Daniel Vukelja navodi:
“Obavještavamo Vas kako smo svjesni da smo , sukladno Zakonu o civilnoj zaštiti, u kriznim situacijama kao što je ova, dužni javnost redovito izvješćivati putem medija. Pri tome su od posebnog značaja lokalni mediji koji informiraju lokalnu zajednicu informacijama od lokalnog značaja, koje inače ne prenose velike medijske kuće i javna televizija. Stoga ćemo kontaktirati ravnatelja Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin, s ciljem da ubuduće veću pozornost posveti informiranju lokalne javnosti, kako više ne bi dolazilo do ovakvih nesporazuma.”