Aktualno OG sada Ogulin

Reorganizacija rada ogulinske bolnice

Iz Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin dobili smo priopćenje povodom reorganizacije rada Ustanove.

U njemu se navodi:

“Obzirom na novonastalu epidemiološku situaciju te obzirom na učestale upite građana izdajemo priopćenja sa pojašnjenjem u kojem opsegu rade pojedine djelatnosti u bolnici.
Na početku želimo objaviti da od ponedjeljka 14.12.2020. započinjemo sa e naručivanjem na PCR test na Covid 19. O istom su obaviješteni liječnici primarne zdravstvene zaštite. Dakle ubuduće neće biti potrebno da pacijent osobno zove naručiti se na testiranje. Pacijenti dolaze na Drive in naše bolnice u vremenu od 7-8 h. Brisevi se kao i do sada šalju u Zagreb ili Karlovac. Nalazi se slijedećeg dana podižu na Porti bolnice. Upozoravamo da je zbog povećanog broja testiranja na razini države moguće duže čekanje na rezultate na što mi nemamo utjecaja. Pozitivne nalaze
javljamo epidemiologu. U našem Drive in prostoru iza bolnice također se u drugom terminu koji je ranije definirala ravnateljica Doma zdravlja uzimaju i takozvani brzi testovi.

Za oba testiranja obavezna je narudžba od strane osobnog liječnika. U našoj bolnici su trenutno otvorena 3 Covid odjela ( Covid 1 Palijativa, Covid 2 Ginekologija, Covid 3 Pedijatrija) . Na odjelima trenutno imamo hospitalizirano 42 pozitivna pacijenta od kojih većina ima srednje tešku, a neki i tešku kliničku sliku bolesti. Na svakom odjelu je 24 sata prisutan mlađi liječnik i najmanje dvije medicinske sestre, rad nadziru dežurni internist i po potrebi anesteziolog, konzilijarno nam dolaze iz OB Karlovac pulmolog i infektolog. Vrijeme koje je određeno za telefonske informacije na Covid odjelima je od 12 do 13 h i od 19 do 20 h. Molimo za razumijevanje ako se u to vrijeme nitko ne javi na telefon, to znači da je osoblje u zaštitnoj uniformi kod pacijenata te će se informacije moći dobiti kasnije. Covid odjele možete za informacije dobiti preko centrale 819-700.

Ostale djelatnosti bolnice rade na slijedeći način:
-OHBP i hemodijaliza rade u kompletnom opsegu posla.
-u bolnici su u svakom trenutku dostupni specijalisti internist, kirurg, pedijatar, ginekolog i
anesteziolog. Nakon pregleda specijalista, isti odlučuje koji nivo obrade i liječenja je pacijentu
potreban te se pacijent ( uključujući djecu) zbrinjava sukladno odluci liječnika.
-u bolnici smo u mogućnosti i dalje obavljati kontrole trudnica i porode. Ginekolog je u svakom
trenutku dostupan i za telefonsku konzultaciju za specifične situacije.
-za hitne slučajeve dostupan je laboratorij, RTG dijagnostika
– u umanjenom opsegu posla radi fizikalna medicina i mikrobiologija

Obzirom na velik broj oboljelih osoba u gradu, imamo znatno veći broj pregleda u Ambulanti za febrilna stanja. Stoga smo uspjeli oformiti još jednu ambulantu koja će početi sa radom danas
poslijepodne ili sutra. Svakodnevno usko surađujemo sa ostale dvije županijske bolnice, te uz iznimno opterećenje osoblja, uz iznimne fizičke i psihičke pritiske zajedno uspijevamo zbrinuti Covid pozitivne i sve ostale bolesnike. Još jednom molimo za pridržavanje svih epidemioloških mjera i poštivanje preporuka stožera.

Dr. Alena Furić, spec. internist
koordinator za liječenje pacijenata oboljelih od Covid 19
Dr. Josip Zorko, ravnatelj”.

20201211132118-page-001