Aktualno Županija

Brojni umirovljenici mogli bi ostati bez smještaja u domovima – njih čak 255 u Karlovačkoj županiji morat će se snalaziti?!

Umirovljenice

Novi Zakon o socijalnoj skrbi sadrži promjene koje bi mogle dovesti do toga da skoro 3000 umirovljenika ostane bez mjesta u obiteljskim domovima, upozoravaju iz udruge predstavnika obiteljskih domova, piše u petak Jutarnji list.

Iako se još prije mjesec dana najavljivalo donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi, sasvim je izvjesno da će njegova primjena biti odgođena sve do kraja 2021. godine. Ministarstvo socijalne skrbi želi riješiti poslovanje i standard obiteljskih domova, koji su pod lupom javnosti od siječanjske tragedije u Andraševcu u kojoj je život izgubilo šestero korisnika.Zakon nosi sa sobom određene probleme

Zakon bi mogao donijeti nove probleme, smatraju vlasnici obiteljskih domova a pogotovo ih muči Pravilnik o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga, koji je trenutno u javnoj raspravi. “U RH je je oko 500 takvih obiteljskih domova i oni brinu o oko 10.000 osoba starije životne dobi. Ukoliko bi se Zakon u najavi i Pravilnik primijenili to bi značilo da bi na ulici završila jedna trećina tog broja”, kažu predstavnice karlovačke udruge StarKA. Osnovali su je predstavnici obiteljskih domova Karlovačke županije a zasad okuplja predstavnike 35 od 40 domova.”O zakonu znamo ono što smo imale priliku vidjeti u medijima i po tome je najavljeno da će maksimalni broj korisnika po domu biti 12 umjesto dosadašnjih 20. To konkretno znači da će od 675 ljudi smještenih u 40 obiteljskih domova Karlovačke županije njih točno 225 morati nekamo otići”, kažu čelnice udruge StarKE. U Ministarstvu su potvrdili odgodu donošenja zakona, navodeći da se njegovo stupanje na snagu može očekivati krajem sljedeće godine, ali također potvrđuju i da će on donijeti smanjenje maksimalnog broja korisnika u obiteljskim domovima.

Napominju da će se prijedlog odredbi novog Zakona o socijalnoj skrbi još razmatrati na predstojećem javnom savjetovanju radi konzultacija sa zainteresiranom javnošću.
U njihovoj je evidenciji u ovom trenutku registrirano 458 obiteljskih domova s kapacitetom od 10.826 mjesta, od čega je 430 s kapacitetom od 10.202 mjesta registrirano za pružanje usluga starijim osobama, piše Jutarnji list, prenosi KAportal.

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Europski parlament pozvao pet država EU da priznaju neovisnost Kosova; Srbija reagirala

OgPortal

Pomozite Maji: Suzila sam izbor imena za sina na tri, dajte ideje

OgPortal

U BiH kaos zbog nabave cjepiva, Pfizer odbacuje optužbe

OgPortal

Milanović o izboru šefa Vrhovnog suda: Travestija u kojoj glumimo natječaj

OgPortal

Uklonjen kiosk Tiska

OgPortal

Dug države veledrogerijama narastao na 6,1 milijardu kuna; od 1. ožujka kreću uvjetovane isporuke lijekova

OgPortal