Aktualno Županija

Prezentiran projekt izmještanja državne ceste D6 od čvora Novigrad do Lišnice – radovi vrijedni oko 100 milijuna kuna trebali bi početi tek 2023. godine

Dionica je duga je 4,3 kilometra, a na njoj će biti most “Dobra“ u dužini 380 metara s širokim rasponom stupišta kako se ne bi narušila ljepota krajolika

Od završetka izgradnje autoceste Zagreb-Rijeka i Zagreb-Split u punom profilu prošlo je više od desetljeća i od tada se raspravlja o nastavku izgradnje ove trase na području općine Netretić za što su obvezu preuzele AC Rijeka- Zagreb. Podsjetimo, čvor Novigrad je izgrađen prije nekoliko godina, a sada se priprema dokumentacija za „Izmještanje državne ceste D6 od čvora Novigrad do Lišnice“ odnosno za izgradnju drugog dijela postojećeg čvorišta. Prezentacija idejnog rješenja ovog projekta, koji je prioritet na listi projekata Karlovačke županije, a na inicijativu županice Martine Furdek Hajdin, danas je predstavljena javnosti u dugoreškom Demokratskom rasadniku.

  • Na neki način smo naslijedili ovaj projekt koji je 2010. bio pred dovršetkom, dvije trase su se pokazale lošijima, a sad smo napravili značajna poboljšanja prije svega u sigurnosnom dijelu, osuvremenili smo trasu i stavili neke kvalitetnije elemente. Uvažili smo i želje lokalnog stanovništva – kazao je na današnjoj prezentaciji Denis Šimenić, tehnički direktor tvrtke Rencon iz Osijeka koja radi na projektiranju.
    On je pojasnio kako je ova dionica duga je 4,3 kilometra, a na njoj će biti most “Dobra“ u dužini 380 metara s širokim rasponom stupišta kako se ne bi narušila ljepota krajolika, zatim nadvožnjak „Jastrebica“ i putni prijelaz „Dragovan“. Ovo je idejni projekt kako bi se mogla izraditi Studija utjecaja na okoliš i sva ostala dokumentacija potrebna za izdavanje lokacijske, a potom i građevinske dozvole koja bi mogla biti izdana, ako sve bude u redu, za 28 mjeseci.
    Studija izvodljivosti za ovaj projekt izrađena je 2015. godine uz 80 postotno sufinanciranje EU fondova, a pokazala je da će realizacija projekta „Izmještanja državne ceste D6, od čvora Novigrad do Lišnice“ omogućiti rasterećenje prometa u središtu Karlovca, otkloniti prometni čepovi, skratiti vrijeme putovanja na relaciji Slovenija BiH te povećati sigurnost prometa. Dugoročne koristi od projekta imat će lokalno stanovništvo, Grad Karlovac i sve općine na ovom području. U ovom faceliftingu starog projekta uvažili smo sve zahtjeve lokalnog stanovništva, povećali sigurnost i protočnost prometa. Procjenjujemo da će ukupna vrijednost radova iznositi oko 100 milijuna kuna, a pola te vrijednosti otpada na most i vijadukt na rijeci Dobri. Trasa ide pored vodocrpilišta Novigrad poštujući sve zaštitne mjere. Do kraja 2022. godine projektanti imaju rok za završetak kompletne dokumentacije i tada idemo na izbor izvođača radova. Sigurna, komforna za vožnju, ne prebrza, ekološki prihvatljiva to će biti ova trasa – kazao je predsjednik Uprave AC Rijeka – Zagreb Miro Škrgatić te na novinarsko pitanje odgovorio kako ovo nije predizborni trik te da se nada da će prije odlaska u mirovinu biti na ovoj završenoj trasi.

Županica Martina Furdek Hajdin istakla je da se realizacija ovog projekta očekuje jako dugo, stoga ova prezentacija daje novu nadu. Pregledom cijele trase prilagodili smo projekt lokalnom stanovništvu, Starom gradu Novigradu kako se ne bi ovuda samo prošlo već se moglo sići i razgledati ovaj predivan kraj.
Karlovačka županija uključena je u administrativne postupke, a sudjelovat ćemo i u postupcima izvlaštenja. U dobroj smo komunikaciji sa stanovništvom te se nadam da ih neće biti – istakla je županica Furdek Hajdin.
Podsjetimo, za rješavanje ovog dijela prometa predviđene su tri faze. Do sada su izvedene prve dvije, pri čemu je prvu fazu predstavljalo Izmještanje od Netretića do čvora Novigrad i dovršenje samog čvorišta, drugu fazu izvedba priključka čvorišta na izmještenu državnu cestu DC 6. Nastavak trase od Lišnice u smjeru Duge Rese čime bi se povezala i poduzetnička zona Šeketino brdo, predstavljat će narednu fazu 4, koja će se izvoditi po zasebnoj projektnoj dokumentaciji.

  • U 21. stoljeću razgovarati o potrebi komunikacijskih kanala, cestovnih i informatičkih je suvišno. Ovo je sigurno jedna žila kucavica koja će pomoći razvoju Grada Duge Rese, ali i svih okolnih općina, jer će doprinijeti njihovoj tržišnoj konkurenciji. Zahvaljujem Županiji i AC Rijeka – Zagreb što su imali sluha za ovaj projekt izuzetno značajan za ovo područje – naglasio je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar.

Prezentaciji su uz gradonačelnika Duge Rese Tomislava Boljara nazočili i načelnik Općine Netretić Marijan Peretić te potpredsjednica Županijske skupštine Jadranke Golubić. (kaportal.hr)