Aktualno Županija

Obnova Starog grada Slunja: Okosnica turističkog razvoja slunjskog područja u budućnosti će biti i veliki interpretacijski multimedijski centar

Vrijednost obnove i revitalizacije slunjskog Starog grada procjenjuje se na 60 milijuna kuna, nakon ishođenja građevinske dozvole, Grad je spreman sredstva osigurati iz EU fondova.

Star grad Slunj u budućnosti bi trebao postati nova turistička atrakcija Slunja, mjesto na kojem će posjetitelji dobiti prve informacije o Slunju, s kojeg će se kretati u obilazak i razgledavanje grada i svih njegovih prirodnih, kulturnih i povijesnih atrakcija.

Naime, kao jedne od najstarijih građevina izgrađenih u ovom djelu Hrvatske, Stari grad Slunj okosnica je turističkog razvoja slunjskog područja, a u budućnosti će kao interpretacijski centar interaktivnim rješenjima i multimedijskim sadržajima prikazati razvoj lokalnog područja od njegova prvog spomena 1390. godine do današnjih dana.
Projekt obnove kulturne baštine slunjskog starog grada dio je županijskog projekta „Dodir civilizacije“ koji ima za cilj obuhvatiti revitalizaciju starih gradova u osam jedinica lokalne samouprave diljem Karlovačke županije, a dio njega je i prostor karlovačke povijesne Zvijezde.

  • Cijeli objekt Starog grada je osmišljen kao jedan veliki interpretacijski centar unutar kojeg će se nalaziti izložbeno prezentacijski prostor s caffe barom, suvenirnica s prostorom za prezentaciju starih zanata i radionicom za izradu suvenira, dječje igralište, pozornica za događanja na otvorenom, kao što su koncerti, predstave, kino projekcije na otvorenom, zatim vidikovac, a unutarnji i vanjski ophodi koristit će se kao šetnice, kazala je za KAportal pročelnica Grada Slunja Zdenka Špelić.
    Vrijednost obnove i revitalizacije slunjskog starog grada procjenjuje se na 60 milijuna kuna, a ishođenjem građevinske dozvole stekli su se i uvjeti za njegovo kandidiranje za europske fondove.

No, osim Starog grada i Rastoka, koje su se već afirmirale kao turistička atrakcija, namjera je Grada Slunja, kako otkriva gradska pročelnica Zdenka Špelić, obnoviti i staviti u funkciju i druge vrijedne dijelove slunjske baštine, primarno Trg Zrinskih i Frankopana kao jezgru razvoja civilnog naselja i Francuski – Napoleonov magazin kao najimpozantniji ostatak kratke, ali iznimno značajne Napoleonove vlasti na ovim prostorima.
Ujedno, trenutno se u gradu kraju privodi i europski projekt Vodene tajne Slunja, ukupno vrijedan preko 23 milijuna kuna, koji obuhvaća između ostalog obnovu mosta sv. Ivana na Rastokama te izgradnju novog modernog turističkog informativnog centra u neposrednoj blizini. (kaportal.hr)