Aktualno OG sada Ogulin

Gradski Proračun za 2021. “težak” više od 105 milijuna kuna

U tijeku je 16. sjednica Gradskog vijeća, a, kao što je i bilo najavljeno, održava se putem video konferencije. Razlog tome su loše epidemiološke okolnosti koje nas prate posljednjih dana.

Na samom početku gradski su vijećnici jednoglasno podržali prijedlog da se s dnevnog reda skine Aktualni sat, što je ustaljena praksa uoči Božića. Jedna od najvažnijih točaka 16. sjednice Gradskog vijeća Grada Ogulina bila je  prijedlog Proračuna Grada Ogulina za narednu, te projekcijama za 2022. i 2023. godinu.

Gradski vijećnici razmotrili su prijedlog Proračuna za 2021. godinu, koji je najveći u povijesti Ogulina, “težak” je 105.165.000,00 kuna, a  po okončanju sjednice će se o njemu izjasniti  elektroničkim putem. Proračunska sredstva tijekom naredne godine bit će, osim onih redovnih izdataka, usmjerena mahom na provođenje kapitalnih projekata. Neki od njih su ulaganja u izgradnju komunalne infrastrukture, u razvoj komunalnih vodnih građevina, gradnju građevina za gospodarenje komunalnim otpadom, te kapitalnih ulaganja na području kulture i predškolskog odgoja.

Što se tiče programa poticaja za razvoj gospodarske aktivnosti na području grada Ogulina, u Proračunu za 2021.g. osigurano je 3.320.000,00 kuna. Poticajnim mjerama, kroz razne oblike potpora te izgradnjom i unaprjeđenjem digitalne i turističke infrastrukture, namjera je gradske vlasti stvoriti poticajnu poduzetničku klimu.

Što se tiče potpune implementacije sustava lokalne riznice, koja je u tijeku, Pučko otvoreno učilište Ogulin i Ivanina kuća bajke, kao proračunski korisnici, će i u 2021. godini na vlastite žiro račune prikupljati prihode. Od 1. siječnja slijedeće godine u sustav lokalne riznice će ući ogulinski Zavičajni muzej i Gradska knjižnica i čitaonica, pa to znači da će njihovi žiro računi biti ukinuti. Njihovi će se prihodi uplaćivati u Proračun Grada, a preko njega će se podmirivati i sve obveze ovih dvaju ustanova. Na ovaj način se proširuje krug korisnika uključenih u lokalnu riznicu, a dovršetak cijelog ovog procesa se očekuje do slijedećeg proračunskog razdoblja.