Aktualno Kolumne Vedrana Rudan

Vedrana Rudan – Mi smo Isusovi, Isus je naš

Uskoro će Božić. Hrvatski katolici, skraćeno 99,9% građana Hrvatske, slavit će Isusovo rođenje. Siroti On. Mnogi će u hrvatske crkve pohrliti po svoj komad korone bez obzira na mjere, apele, preklinjanja i hrpe leševa koje u vrećama čekaju da ih se pobaca u rupe.

Sjećam se one strašne epidemije velikih boginja u Jugoslaviji davne 1972. godine. U mračnoj Dolini Suza tada je živio oko dvadeset i jedan milijun stanovnika. Vlasti su proglasile izvanredno stanje, karantena se uvela za sve. Srećom, postojalo je cjepivo. Stanovništvo je cijepljeno za dvadesetak dana.

Kad se sjetim tadašnje atmosfere osjetim strah u kostima. U dva mjeseca sve se riješilo. Broj zaraženih je bio 184, broj mrtvih 35. Iz današnje se perspektive pitam zašto se uopće dizala tolika frka? Trideset i pet mrtvih na dvadeset i jedan milijun stanovnika? Nama Hrvatima je danas tri tisuće mrtvih na tri i pol milijuna stanovnika pičkin dim od brojke.

Korona nije bauk zato jer je hrvatska demokracija u nama ubila empatiju. Jebe se nama za mrtve dok smo mi živi. Neće nas. Pred neki sam dan namjeravala otići u Plodine u blizini moje kuće. Zastala sam prije nego sam prešla cestu jer sam čula jezive urlike. Ogroman broj navijača Orijenta zavijao je u pravcu Orijentovog nogometnog igrališta. Tribine su bile prazne, ali ne i parkiralište marketa. Navijači bez maski, razvaljenih labrnja, tulili su jašući jedan drugoga. Nigdje policije da im demokratskim pendrecima objasni da će oni preživjeti, ali će najebati njihove none i mame, nonići i tate.

Doduše, jebe se današnjim mladim Hrvaticama i Hrvatima za roditelje. Ako starci crknu od korone doći će do svog krova na koji bi bez korone čekali još godinama. Nije svako zlo za zlo.

I tako, evo nama Božića pred vratima. Svi bivši hrvatski komunisti su Komunističku partiju zamijenili za Katoličku partiju i nema te sile koja im može narediti da ne slave Isusa. Slavit će ga i članovi Stožera.

Da skratim, građani Hrvatske su jedan k zamijenili drugim k. U jugoslavenskoj priči su komunisti svoje ovce otjerali u tor u ime života, danas katolički komesari svoje ovce tjeraju iz tora u ime love. Ja sam perverzna jugonostalgičarka, komunjara koja ne kuži razliku između onoga nekad i ovoga danas?

U pravu ste. Ne kužim. Komunistički kurac zamijeniš katoličkim. Ljudi, isti vam je to kurac. Ostanite doma!

vedrana green

Piše Vedrana Rudan

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)