Purica s mlincima

Bliži nam se Božić… Ako razmišljate što pripremiti za Božićni ručak, evo jednog prijedloga – purica s mlincima.

Kao što mnogi već i znaju, purica je u Europu dovezena iz Amerike. Izvorna divlja purica izvrsni je letač sa rasponom krila i do 2 metra, no stari Maye davno su ih pripitomili, tako da danas imamo zadovoljstvo uživati u njihovom slasnom mesu. Jadne purice nisu baš sretne ruke (krila?): u SAD ih tradicionalno jedu za Dan zahvalnosti (Thanksgiving), a u raznim zemljama diljem svijeta masovno ih jedemo za Božić.

Potrebni sastojci za 8 porcija:
purica, 3-4 kg
žemlja, 4 velike
slanina, 50 g suhe
pureća jetra, 100 g
luk, 1 glavica
jaja, 2
mlijeko, 150 ml
maslac, 20 g
peršin, 1 svežanj
mlinci, 300 g
ulje
sol i papar

Upute po koracima:
Na maslacu i ulju popržimo luk i suhu slaninu narezanu na kockice. Dodamo pureću jetru također narezanu na kockice te pirjamo.
Žemlje narežemo na kockice, stavimo u visoku posudu, dodamo pirjanu slaninu, luk i jetru. U istu smjesu dodamo dva jaja i 1.5 dcl mlakog mlijeka. Posolimo, popaprimo ili začinimo po želji te dobro umiješamo u kompaktnu smjesu.
Puricu operemo i začinimo solju i paprom iznutra i izvana. Krećemo na punjenje purice – počevši od vrata, razmičemo kožu prstima. Vezivno tkivo valja oprezno trgati; prvo kod bijelog mesa i hrpta, a zatim kod batka i zabatka. Za to možemo upotrijebiti i žlicu ili kuhaču.
Puricu nadjevamo prstima ili kuhačom između kože i mesa, stavljamo u posudu za pečenje, prelijemo vrelom masnoćom te stavljamo peći u pećnicu na donju razinu, na 200 ºC. Pečemo je uz stalno podlijevanje vlastitim sokom i mlakom vodom 2,5 – 3 sata.
Petnaest minuta prije nego što ćemo izvaditi puricu iz pećnice, stavimo kuhati vodu za mlince, a njih same lagano natrgamo u visoku suhu posudu u kojoj ćemo ih preliti kipućom vodom (pofuriti).
Mlince ne smijemo presolimo jer ćemo ih na kraju zaliti umakom od pečenja koji je već sam po sebi slan.
Pofurene mlince pustimo da odstoje u vrućoj vodi par minuta te ih ocijedimo i prelijemo sokom od pečenja.
Uz ovo jelo preporučujemo bijelo vino rizling. Dobar vam tek! (finirecepti.net.hr)

Facebook Comments