Aktualno Županija

Županija i gradovi na božićnice potrošili više od dva milijuna kuna – Karlovačka županija i njene tvrtke najšire ruke, Duga Resa najskromnija

Bez Regionalne razvojne agencije, koja jedina nije odgovorila na naš upit, Karlovačka županija i Grad Karlovac i tvrtke i ustanove u njihovom vlasništvu, te gradovi Duga Resa, Ogulin, Ozalj i Slunj na božićnice zaposlenicima i darove za djecu ovaj put izdvojili su 2,185.900 kuna.

Županija i tvrtke i ustanove u njenom vlasništvu pri tom su bili najšire ruke jer su božićnice tamo 2.000 kuna po zaposleniku; dar za djecu svuda je po 600 kuna. Karlovačka županija, podsjetivši da je početkom koronakrize poduzela mjere za ublažavanje posljedica pandemije, pri tom i umanjila plaće zaposlenima od 10 do 25 posto, a oni se odrekli uskrsnica, regresa te naknada za prijevoz i topli obrok, sada je božićnice isplatila.

– Tako je za 152 djelatnika Karlovačke županije ukupno isplaćeno 304 tisuće kuna. Dodatno je, kao dar za djecu, za 49 djelatnika isplaćeno 45 tisuća kuna, 600 kn po djetetu. Smatramo ovaj čin i kao svojevrsnu nagradu za odricanje i strpljivost svih naših djelatnika koji su, mnogi i sami pogođeni bolešću izazvanom pandemijom COVID-19, iskazali razumijevanje te socijalnu osjetljivost u ovom teškom i neizvjesnom vremenu- kazali su u Županiji.
Po 2.000 kuna božićnice dobilo je i 11 zaposlenika ŽUC-a, 6 zaposlenih u Kodosu, te isto toliko u JU Natura Viva. U njima su isplaćeni i darovi za djecu po 600 kuna.

Gradovi u Karlovačkoj županiji su svojim zaposlenicima također isplatili darove za djecu po 600 kuna, ali i nešto manje božićnice nego Županija.

– Isplaćena je božićnica u iznosu od 1.500 kuna (u neoporezivom iznosu) za 138 zaposlenika na neodređeno i određeno vrijeme u ukupnom iznosu od 207.000 kuna, odgovorili su nam iz Grada Karlovca.

I tvrtke i ustanove u vlasništvu Grada darovale su zaposlenike jednako: 600 kuna za djecu, 1.500 božićnice. Tako je u Hrvatskom radio Karlovcu, Inkasatoru, Mladosti, Vodovodu i kanalizaciji, Gradskoj toplani, Zelenilu, Čistoći, Zorin domu, Knjižnici, Muzeju, oba dječja vrtića, Turističkoj zajednici… izuzetak je samo jedan, u Selcu.

– Tvrtka Hostel Karlovac d.o.o. zbog krize izazvane pandemijom i dalje ima umanjene plaće, nije isplatila regres niti božićnicu, kazali su nam u Hostelu Karlovac.
Od preostala četiri grada u županiji, dva su, kao i Karlovac, isplatila dar za djecu po 600 kuna i božićnice po 1.500 kuna zaposleniku – Ozalj za njih 15, Slunj za 18 – a treći i nešto više.

– Uz navedeno, isplaćeni su i darovi u naravi u vrijednosti 600 kuna po zaposleniku; ukupno 19.200 kuna, rekli su nam u Gradu Ogulinu.

Peti grad u županiji, Duga Resa, zaposlenicima je isplatila uobičajene iznose darova za djecu, ali najmanje božićnice.

– Za 23 službenika Grad Duga Resa isplatio je božićnicu u iznosu od 1.000 kuna po zaposleniku, potvrdili su nam u gradskoj upravi.

Isplata božićnica i darova za djecu zaposlenima je pravo zajamčeno kolektivnim ugovorima.(KAPortal)