Aktualno Sport

Kristijan Lovrić je s deset pogodaka i četiri asistencije najkorisniji nogometaš prvog dijela HNL-a.

ZASJENIO JE SVE ZVIJEZDE HNL-A, POSTAO MVP LIGE I PRIZNAO: ‘ŽALIM SAMO ŠTO NISAM DOBIO DALIĆEV POZIV!‘

Već treću sezonu u nizu Kristijan Lovrić (25) dominira igrom Gorice, koja je kraj 2020. dočekala u odličnom raspoloženju, reklo bi se i nikad boljem. Dovoljno je pogledati na prvoligašku ljestvicu i vidjeti njezino treće mjesto sa 29 bodova iz 14 odigranih utakmica. Četiri više imaju Dinamo i Osijek, ali Osječani imaju i dvije odigrane utakmice više. Po prosjeku bodova Gorica je na drugom mjestu (2,07 po utakmici), kao i po broju postignutih pogodaka – 32 (Dinamo je zabio 40).

Imaju Velikogoričani i drugog strijelca lige, to je, naravno, Lovrić s 10 golova, jedan manje od Marija Gavranovića iz Dinama, ali njegove četiri asistencije donijele su mu naslov najkorisnijeg igrača polusezone.

Cijelo ljeto prošlo je u različitim nagađanjima hoće li Lovrić uopće ostati u klubu iz turopoljske ravnice, mnogi su ga selili na različite europske destinacije, ali kada je prijelazni rok završio, on je i dalje bio u svom starom dresu s brojem 44, kojeg je prema vlastitom priznanju uzeo po uzoru na hrvatskog reprezentativca Ivana Perišića.
Što se zapravo događalo u kratkoj ljetnoj pauzi između dvije sezone i u vrijeme dok su trajali transferi?

  • Bilo je kontakata s dosta klubova iz različitih država, ali se stekao dojam da su svi oni još uvijek skeptični prema igračima iz takozvanih malih hrvatskih klubova. Bilo je zaista podcjenjivačkih ponuda, pogotovo kada se zna za kakve se sve loše igrače danas dobije 5 ili 10 milijuna eura. Stoga je procjena bila da mi je najbolje ostati u Gorici – otkriva u startu Lovrić.

Je li to bila osobna odluka ili zajednička s klubom, s obzirom da je i predsjednik Črnko stalno govorio da ne želi prodati igrača, koji je postigao desetke golova, za neku bagatelnu cijenu?

  • Odlučili smo svi zajedno, moji zastupnici, klub i ja. Složili smo se da želimo transfer koji će zadovoljiti sve i da možemo još čekati. Nakon ovako dobre polusezone, najbolje otkako je Gorica prvoligaš, vidi se da je moj ostanak u klubu bio pun pogodak. Gorica je ostvarila odličan rezultat, a ja sam ispunio svoj prioritet da budem među njezinim najboljim igračima i da dalje igrački napredujem.

Bilo je dosta skeptika nakon što ste prošle sezone bili tek šesti i promašili europski nastup, premda je i peto mjesto to donosilo, a sumnjalo se i u vaš motiv?

  • I mi smo bili razočarani ishodom prošle sezone, izgubili smo neke utakmice koje zaista nismo smjeli izgubiti, ali sport je takav da ti uvijek pruža novu šansu. Skupili smo glave svi zajedno u klubu, zainatili se i odlučili svima pokazati da nakon malog pada možemo opet napredovati. Velika nam je satisfakcija što smo u planiranom i uspjeli, a nakon ovih 29 bodova u 14 utakmica, mislim da nitko u Hrvatskoj ne može reći da ne vrijedimo ovog trećeg mjesta.

Ne samo da to ne može reći, već pohvale stižu sa svih strana kao nikad dosad. Posebno moćno djelovala je Gorica u ove posljednje tri utakmice, kada ste u pobjedama nad Lokomotivom u Kupu, te Osijekom i Hajdukom u prvenstvu, postigli 11 pogodaka. Što je to promijenio litavski strateg Valdas Dambrauskas da su sada na vašoj strani i rezultati i odlični dojam o napadačkoj i efikasnoj igri?

  • Naš šef Valdas od svog je dolaska u veljači ove godine izuzetnu pažnju posvetio različitim taktičkim detaljima. Nikako nije želio da igramo samo na kontre, već da se kroz posjed i igru možemo nametnuti svakom suparniku. U početku nije bilo lako, trebalo nam je vremena za prilagodbu, ali znali smo da idemo u željenom pravcu.

Ipak je dosta igrača u ovoj momčadi već dvije ili tri sezone poput mene, te smo osjetili da ćemo rasti iz utakmice u utakmicu – naglašava Lovrić i posebno izdvaja jedan detalj:

  • Atmosfera u ovom klubu je sjajna i to je ono što nas je također nosilo naprijed. Već sam treću godinu u Gorici, a ne pamtim ni jednu trzavicu, ekces ili nekakav veći nesporazum u svlačionici. To je vrlo važna stvar u mozaiku uspjeha.
    Dambrauskas vam je osim taktičkih finesa svojim radom i ponašanjem polako usadio i pobjednički mentalitet i samopouzdanje. Svi sad govore o njegovoj premisi “tri gola, tri boda” jer vi zaista i vjerujete da svakom ta tri gola možete i dati. Osjetili su to najbolje na svojoj koži prošla tri suparnika, a što vam je rekao poslije trijumfa u Splitu, a uoči zimskog raspusta?
  • Ušavši u svlačionicu na Poljudu najprije je kazao da se sada ne smijemo umisliti, a u sljedećim utakmicama nikako ni opustiti i pomisliti da će bodovi dolaziti sami od sebe. Nisu ni ovi došli preko noći, oni su plod napornog rada na treninzima, a osvojili smo ih u sve jačoj ligi, gdje ni jedan klub nije jednostavno pobijediti.

I vi ste se opekli u remijima doma s Istrom i Lokomotivom, a od tri poraza (Dinamo, Osijek, Slaven Belupo) svi su imali prizvuk nesreće. Posebno bizaran bio je onaj od Slavena po snijegu?

  • Sve te utakmice pokazale su da nema favorita u 1. HNL ili ih je u jako malo utakmica, a na snijeg se nećemo vaditi. I u takvim uvjetima imali smo niz prilika, ali je zakazala realizacija. No, možda nam se vratilo negdje drugdje, pa se sve izniveliralo.

Tko od suigrača zaslužuje posebne pohvale na kraju godine?

  • Po meni, mi nismo imali slabog pojedinca, a mnogi igrači su pokazali elan, volju i želju za napretkom, što se posebno odnosi na one mlađe, koji su vrlo brzo učili i upijali što se od njih traži. Koga uopće izdvojiti, a da nekoga ne zaboravim? Nedodirljivi lider ove momčadi je kapetan Kahlina, pa maratonac na terenu Suk, mene je igrom i znanjem oduševio i Kalik, i ne samo u onoj fantastičnoj utakmici s Osijekom, pa Špikić, Mitrović, svi u obrani, Jovičić pogotovo u zadnje vrijeme. Kako su mi suigrači bili sve bolji, tako mi je bivalo malo lakše jer je fokus obrana padao s mene. Primjerice, Osijek je teško stradao jer je meni poklanjao svu pažnju, a ostali su to savršeno iskoristili…

I sada dolazi ono po mnogima ključno pitanje. Hoćete li ostati na okupu i za drugi dio sezone?

  • To ipak nije pitanje za mene, već za čelnike kluba. Poznato je da ima ponuda za nekoliko igrača, možda će netko i otići, ali to se još ne zna. Svi ćemo biti pametniji za mjesec dana.

Što se pak zna o planovima Kristijana Lovrića?

  • Osobno sam u Gorici sretan i zadovoljan, nedavno sam potpisao i novi ugovor, a hoće li transfer doći ove zime ili ne, iskreno, nisam opterećen. Imam potpuno povjerenje u klub i moje zastupnike, pa neka oni opet pronađu najbolje rješenje.
    Poslije svih dobrih partija i vrhunskog individualnog učinka, mnogi smatraju da ni lige Petice nisu nedostižne za takvog igrača?
  • Nisam od onih koji će reći da mogu sad igrati u Liverpoolu ili RB Leipzigu, ali nije da ne bih volio jednog dana doći u jednu od najjačih europskih liga. Neka bude i zaobilaznim putem, ali neka bude jednoga dana. Uostalom, bilo je i dosad ponuda iz najjačih liga, međutim, kao što već sam rekao, nisu bile dovoljno dobre.

Stvarnost je sada MVP hrvatske lige u vrlo jakoj konkurenciji.

  • Lijepo je bilo pročitati da su Sportske novosti to notirale, ipak je to naš jedini, najmjerodavniji i najobjektivniji sportski list i medij. Još kada su u konkurenciji takvi igrači poput Gavranovića, Petkovića, za mene najboljeg desnog beka lige Igora Silve, Caktaša ili Andrijaševića, još veća mi je čast biti najbolji.
    Tko će od klubova biti najbolji na kraju, odnosno, što se može očekivati u drugom dijelu prvenstva?
  • Očekujem veliku borbu pet klubova za europska mjesta, malo je sada redoslijed nedorečen jer desetak utakmica nije odigrano, ali Dinamo je zasluženo prvi.

Gorica stremi k povijesnom europskom plasmanu. Može li izdržati i zadržati stečenu poziciju?

  • Osim nas samih i našeg stručnog stožera, malo tko je vjerovao da možemo biti ovako visoko. Neću sada reći da možemo ugroziti Dinamo, ali spremni smo na veliku borbu i spremni smo se sa svima ravnopravno potući jer smo i već sada svima neugodna momčad, a možemo biti i još bolji. Želimo u utrci za najvišim ciljevima ostati do kraja, a moja je prognoza da će se mnogi iznenaditi kada vide na kojem će mjestu završiti Gorica u svibnju sljedeće godine – zaključio je Kristijan Lovrić, a nisu rijetki koji će dodati da s njim ili bez njega, šanse za to nisu iste. Ipak je Lovrić taj koji je obilježio jednu eru kluba, čiji dosadašnji uspon zaista zaslužuje najljepše rečenice, a ostao on u prijestolnici Turopolja još dan ili dvije godine, njegovo mjesto među legendama Gorice je već zabetonirano…

ŽAO MI JE JEDINO REPREZENTACIJE, ALI NE LJUTIM SE, BIT ĆU JOŠ BOLJI

U odličnom raspoloženju najbolji igrač i strijelac Gorice može ispratiti aktualnu 2020. godinu, ali ostaje detalj, koji će ga malo žuljati i tjerati na preispitivanje. To je, naravno, poziv u reprezentaciju Hrvatske, kojem su se nadali i on i njegov klub, ali se ipak još nije dogodio, makar je izbornik Zlatko Dalić testirao dosta novih igrača u brojnim utakmicama krajem ove godine.

  • Lagao bih kad bih rekao da mi nije žao, što nisam dobio izbornikov poziv jer to bi zaista bio šlag na tortu svega što sam napravio u dosadašnjoj karijeri. No, daleko od toga da se ljutim na bilo koga. Zlatko Dalić radi odličan posao, a na meni je da nastavim pokazivati najbolje od sebe. Uvjeren sam da ću u 2021. biti još bolji i napraviti sve da bih ispunio san i odjenuo hrvatski dres – naglasio je Lovrić, a na njegovoj poziciji lijevog krila ipak je u reprezentaciji trenutačno prilična gužva, što se u dogledno vrijeme može i promijeniti.

BEZ PROMAŠENOG KAZNENOG UDARCA U PRVOJ HNL, SADA JE NA 10 OD 10

Kristijan Lovrić postigao je 10 ligaških golova ove sezone, a od toga pet s bijele točke. To ga je dovelo do brojke od 10 realiziranih kaznenih udaraca iz 10 pokušaja kroz tri sezone u dresu Gorice. Nikada nije promašio s 11 metara, ali treba spomenuti da mu je u održavanju stopostotnog učinka pomogao i VAR. Bilo je to 3. listopada ove godine kada je Hajdukov vratar Posavec obranio penal, ali je ranije izašao s linije, pa je “haubica iz Ogulina” iz ponovljenog pokušaja zabio.
Svemu se mogu pridodati i tri realizirana kaznena udarca u dresu drugoligaša Kustošije iz sezone 2017./2018., kao i to da je Ivana Filipovića matirao kao vratara Sesveta i Slavena Belupa. Dvaput u istoj utakmici gol je primio Marin Ljubić jer je Hajduk uspio skriviti dva jedanaesterca prošle nedjelje na Poljudu, a Lovrić ih je realizirao identičnim prizemnim udarcem u donji desni kut.

HAJDUK ĆE SE SIGURNO DIĆI I NEĆE NAM BITI LAKO U KUPU

Protiv Hajduka su i Gorica i Lovrić pisali najljepše stranice svojih trajnih uspomena, a nova prilika mogla bi biti u Kupu sljedećeg ožujka. Gorica se u četvrtfinale već plasirala, a Hajduk još mora proći četvrtoligaša Zagreb, što je posve realno.

  • Veliki posao napravili smo pobjedom u nedjelju na Poljudu, gdje nitko ne dolazi kao favorit, ma kakav Hajduk bio. Sada mu u prvenstvu bježimo 12 bodova, što je veliki kapital, ali smatram da će se Hajduk na proljeće dići i nikako ga ne treba unaprijed otpisivati. Ako se sastanemo u četvrtfinalu Kupa, neće nam biti lako, bit će to još jedna izuzetno neizvjesna bitka – smatra Lovrić. (sportske.jutarnji.hr)