Aktualno OG sada Ogulin

U studenom i prosincu bez naplate spomeničke rente

Dalibor Domitrović 13.11.2020

Kako bi poduzetnicima olakšao tešku situaciju nastalu uslijed pandemije koronavirusa,  gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović je donio odluku da se u studenom i prosincu neće naplaćivati spomenička renta.

Spomenička renta je obveza definirana Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Sredstva prikupljena kroz spomeničku rentu su strogo namjenska, mogu se koristiti isključivo za obnovu kulturne baštine. Za primjer, uži centar grada Ogulina nalazi se u zaštićenoj zoni unutar koje se objekti smatraju kulturnom baštinom.

Spomenička renta se plaća mjesečno, a njen iznos propisuju svojom odlukom gradovi i općine, ali, prema spomenutom zakonu, u granicama od 1,00 do 4,00 kn/m² površine.

Spomenička renta je još 2017. godine, odmah na početku mandata sadašnje vlasti, smanjena s 3,00 kn/m² na 1,50 kn/m², pa je trenutno među najnižima u Republici Hrvatskoj.

Početkom godine, kao jedna od mjera borbe protiv posljedica uzrokovanih koronavirusom, poduzetnici su bili oslobođeni plaćanja spomeničke rente za 4 mjeseca ove godine. Sada, uz ova dodatna 2 mjeseca, u ovoj godini su oslobođeni plaćanja za ukupno 6 mjeseci.

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

“Plenkoviću priča o ‘Tri majmuna’ uvertira za izbore – napravio žrtvu od HDZ-a”

OgPortal

DSS predstavio kandidata za karlovačkog dožupana Dušana Predovića: Fokus na povlačenju EU novca jer tako poboljšavamo i život i odnose među ljudima

OgPortal

Ivo je već tri mjeseca pozitivan na koronu. Nije zarazan, ali ga pulmolog ne može pregledati

OgPortal

Ne bacajte otpad u prirodu!

OgPortal

Problemi s Facebook Messengerom i Instagramom: Tisuće korisnika žali se da ne primaju poruke

OgPortal

Europski parlament pozvao pet država EU da priznaju neovisnost Kosova; Srbija reagirala

OgPortal