Aktualno OG sada Ogulin

U studenom i prosincu bez naplate spomeničke rente

Kako bi poduzetnicima olakšao tešku situaciju nastalu uslijed pandemije koronavirusa,  gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović je donio odluku da se u studenom i prosincu neće naplaćivati spomenička renta.

Spomenička renta je obveza definirana Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Sredstva prikupljena kroz spomeničku rentu su strogo namjenska, mogu se koristiti isključivo za obnovu kulturne baštine. Za primjer, uži centar grada Ogulina nalazi se u zaštićenoj zoni unutar koje se objekti smatraju kulturnom baštinom.

Spomenička renta se plaća mjesečno, a njen iznos propisuju svojom odlukom gradovi i općine, ali, prema spomenutom zakonu, u granicama od 1,00 do 4,00 kn/m² površine.

Spomenička renta je još 2017. godine, odmah na početku mandata sadašnje vlasti, smanjena s 3,00 kn/m² na 1,50 kn/m², pa je trenutno među najnižima u Republici Hrvatskoj.

Početkom godine, kao jedna od mjera borbe protiv posljedica uzrokovanih koronavirusom, poduzetnici su bili oslobođeni plaćanja spomeničke rente za 4 mjeseca ove godine. Sada, uz ova dodatna 2 mjeseca, u ovoj godini su oslobođeni plaćanja za ukupno 6 mjeseci.