Aktualno OG sada Ogulin

Gradonačelnik Domitrović: “100 milijuna kuna vrijedni projekti su veliki zalogaj i izazov”

Na početku smo 2021. godine, za koju mnogi vjeruju i nadaju se da će biti bolja od prethodne. A kako godinu iza nas ocjenjuje gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović i što još kaže, pročitajte u nastavku.

dalibor domitrović

Kako   ocjenjujete 2020. godinu?
– Bila je to vrlo teška i zahtjevna godina. U godinu smo ušli sa velikim planovima, puno započetih projekata, novih ideja i inicijativa, ali ubrzo, već u mjesecu ožujku zadesila nas je pandemija uzrokovana korona virusom, te smo se jednostavno morali prilagoditi novonastaloj situaciji. Nastavili smo sa provedbom svih započetih projekata i evo, na kraju ove teške godine, većinu smo uspjeli dovesti do kraja, a jedan dio bit će završen u 2021. godini. Otprilike, 100 milijuna kuna vrijedni projekti bili su veliki zalogaj i izazov koji je većinom savladan, unatoč problemima s kojima smo se susreli. Pored projekata bavili smo se i redovnom djelatnošću gradske uprave, poduzeća i ustanova. Dosta smo se posvetili poduzetništvu i očuvanju radnih mjesta, tako da smo kroz programe potpore poduzetništvu i poljoprivredi isplatili oko 1,4 mil kuna. Pripremili smo uvjete kako bi u 2021. mogli povećati stipendije, rodiljne naknade, naknade umirovljenicima za Božić i Uskrs. Također smo smanjili prirez sa 10 na 5 %. Zaključno, bila je to vrlo teška, ali uspješna godina u kojoj su stvoreni dobri preduvjeti za napredak i boljitak našeg grada.

U vašem mandatu svega- poplave, požari, pandemija, a sad i potres!
– Od početka mandata prate nas prirodne nepogode te nam oduzimaju vrijeme, energiju i novac. Tuče, poplave, požari na odlagalištu, veliki snijeg, sve je to usporilo naš rad, ali nismo se prepustili, već smo se hrabro suočili sa problemima, te ih uspješno prebrodili. Nažalost, ovaj potres pogodio je cijelu Hrvatsku, a najviše su stradali Sisak, Petrinja i Glina. Ovog puta smo imali sreće te nismo imali materijalne štete, ali strah i psihološki efekt će ostaviti trag na svima nama. Ovom prilikom izrazio bih sućut svim obiteljima koje su u ovom potresu izgubile svoje najbliže. Zahvalio bih se i svim Ogulincima koji su na bilo koji način pomogli ljudima iz potresom pogođenih područja. Ogulin je još jednom pokazao da ima veliko srce. Svakako, u idućih nekoliko dana ću osobno obići pogođena područja kako bi što kvalitetnije i konkretnije pripremili pomoć od strane Grada Ogulina.

Dalibor Domitrović 13.11.2020Unatoč koroni i svim nedaćama, proračun grada Ogulina  nikad nije bio veći- koji je razlog?
– Razlog su prije svega projekti i to najviše oni koji su financirani ili sufinancirani iz sredstava EU. Trenutno provodimo 13 EU projekata vrijednosti oko 60 milijuna kuna, te oko 40 milijuna kuna projekata financiranih iz gradskog proračuna, a sufinanciranih iz nacionalnih sredstava. Konstantno se pripremaju i prijavljuju novi projekti i sve je to rezultiralo, ako se ne varam, najvećim proračunom u novijoj povijesti Ogulina.

Još par mjeseci preostalo vam je  do kraja mandata- što namjeravate učiniti, dovršiti?
– Da, još je kratko ostalo do kraja.  Veliku većinu započetih projekata završit ćemo do kraja mandata, jedan dio bit će doveden gotovo do završetka, ali kao što sam rekao, pripremaju se i neki novi. Veseli me nekoliko velikih novih projekata koji su u pripremnoj fazi, a to su Poticajna stanogradnja, Centar za tehničku kulturu, proširenje Poduzetničke zone, uređenje kanjona Đula i mnogi drugi, manji projekti.

Na koje ste projekte posebno ponosni?
– Mogu reći da sam ponosan na sve,  jer je svaki od njih donio neku novu vrijednost našem gradu. Ali, moram priznati da mi je ipak nekako najdraži Dječji vrtić, kojim ćemo osigurati smještaj svoj djeci iz Ogulina, a roditeljima olakšati čuvanje djece. Uređenje doma DVD Turkovići, Ugradnja učinkovite led rasvjete, Uređenje naselja Struga, Uređenje ulice Augusta Šenoe, Ogulin pametni grad, Uređenje zgrade Miki, gradnja Reciklažnog dvorišta, Gradnja sortirnice otpada, Sanacija Sodola i mnogi drugi… Pa tko ne bi bio ponosan?

Dalibor Domitrović ured 5Je li grad vodio brigu o svim kategorijama društva?
– Već sam u prethodnom pitanju odgovorio, povećali smo broj stipendija, dodali novu kategoriju stipendija za STEM područje, povećali smo naknadu za svako novorođeno dijete, povećali naknadu za umirovljenike povodom Božića i Uskrsa, osigurali besplatne radne bilježnice za učenike osnovnih škola, smanjili prirez, tako da smo pokušali obuhvatiti gotovo sve naše građane.

Imate poruku za naše čitatelje na početku ove godine?
– Naravno. Drage moje Ogulinke i Ogulinci, želim vam sretnu i veselu, no prije svega zdravu 2021. godinu. Neka pandemija što prije završi da se vratimo normalnom životu, te da zajedno nastavimo razvijati naš Ogulin.