Aktualno Županija

Grad Karlovac će zatražiti proglašenje elementarne nepogode: Po prvim procjenama šteta skoro 99 milijuna kuna, do sad prijavljeno 755 oštećenja

Karlovac će od Županije zatražiti proglašenje elementarne nepogode jer je po preliminarnim procjenama šteta od potresa na objektima 98,947.000 kuna.

Učinit će to već 15. siječnja jer do 14. vlasnici mogu prijaviti pričinjenu štetu pa će već ogoman iznos šteta biti i veći. Od sadašnjeg iznosa, po riječima dogradonačelnika Ivana Mrzljaka, 76,213.000 je šteta na državnoj imovini, 22,734.000 kuna na privatnoj.- Od 755 prijavljenih, 17 je opasnih objekata u kojima živi 11 obitelji. Na cijelom su području grada: Kaštelu, Udbinji, Krešimirovoj, Radićevoj ulici. U Šimunićevoj 15 objekt se urušio, iz 6 stanova obitelji su iseljene, dva su bila prazna, rekao je Mrzljak.

Tim obiteljima, kao i svima koje moraju iseliti iz stanova, Grad je ponudio hotelski smještaj, no oni su se odlučili za alternativni, za koji će im refundirati troškove.

Prijavljena oštećenja obilazi 7 timova inženjera građevine – još 50 lokacija trebaju obići – i pomažu i građanima i tvrtkama da prijave točne podatke o preliminarnim štetama.

Nakon što bude proglašena prirodna nepogoda, u roku od 50 dana bit će utvrđen točan iznos šteta.

– Vatrogasci su imali 129 intervencija kod nas, i danas su na terenu. Ispričavam se građanima ako imaju dojam da nisu došli u trenutku u kojem su očekivali, ali pomagali su i na potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji. Moramo i u narednom vremenu ostati solidarni, strpljivi i odgovorni. Nemojmo smetnuti s uma da je koronavirus među nama i potrudimo se da sve ove nevolje koje su nas snašle prođu sa što manje štete, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.(KAportal)