Grad Ozalj pozitivan primjer provođenja demografske politike, gradonačelnica Lipšinić: Jako smo radosni

Grad Ozalj iz godine u godinu bilježi rast broja rođene djece, u zadnje tri godine isplaćeno je gotovo 300 tisuća kuna jednokratnih naknada za novorođenčad.

Gradu Ozlju dobro se piše, broj rođenih, a time i isplaćenih potpora za novorođenčad iz godine u godinu u blagom je rastu. U zadnje tri godine iz gradskog proračuna isplaćeno je gotovo 300 tisuća kuna naknade za bebe, i to u 2018. godini za 45, godinu kasnije za 47, a u prošloj godini za 51 novorođenu bebu.

  • Jako smo radosni da rastemo s brojem novorođene djece, iako brojke nisu velike, ulijevaju nadu, komentirala je gradonačelnica Gordana Lipšinić za KAportal, ne skrivajući zadovoljstvo.

No, osim jednokratnih naknada za bebe u iznosu od 2 tisuće kune, mladim obiteljima na ozaljskom području na raspolaganju je cijeli niz subvencija i potpora, pa Grad Ozalj opravdano može nositi titula Grada prijatelja djece. Prvi korak prema sustavnom ulaganju u mlade obitelji, kako kaže i sama gradonačelnica Lipšinić, je osiguravanje kvalitetnog predškolskog odgoja.

  • Vrtić kao početak organiziranog obrazovnog procesa, najvažniji je dio dječjeg odrastanja, zato nam je jako važan. Djeca su nam najvažnija u gradu i zalažemo se da izdvajanja u sferi obrazovanja i odgoja budu maksimalna, kazala je gradonačelnica Lipšinić prilikom otvaranja proširenja vrtića, dodajući pritom kako je itekako imalo smisla proširiti prostorne kapacitete, a s obzirom na broj rođene djece vrlo izgledno da će ubrzo postati “pretijesan”.

Nadalje, subvencije u osnovnom školstvu na ozaljskom području već su odavno „pregazila“ financijski puno jače gradove. Godišnje samo za nadstandard u školstvu odlazi gotovo 1,5 milijuna kuna, a ako se tome nadodaju stipendije, sufinanciranje prijevoza studenata iznos prelazi dva milijuna kuna, što je gotovo 10% proračuna.

Uz prisutne demografske parametre i gospodarski poželjno okruženje, nesporno je da je ovakva socijalna politika subvencija i potpora u Ozlju, koju u Gradu vrlo često naglašavaju bitnim, posljedično utjecala i na pozitivne brojeve rođene djece, pa makar one bile minimalne. (kaportal.hr)

Facebook Comments