Aktualno Sport

Hrvatska napada prvo mjesto u skupini s povratnikom Šegom

Hrvatska rukometna reprezentacija od 18 sati igra posljednju utakmicu prvog kruga SP-a protiv Katara za bodove koje će prenijeti u Kairo i koji bi mogli biti presudni u borbi za četvrtfinale
JAPANCI
Japan je teškom mukom pobijedio Angolu 30-29 i tako u drugi krug nosi čak tri boda. Angolci su bili blizu senzacije, u završnici su i vodili 28-27, ali nisu mogli zadržati prednost, izbaciti Azijce i tako usputno i pomoći Hrvatskoj.

KAKAV JE KATAR?
Kao da je jučer bilo, a prošlo je već šest godina otkako je Katar ni iz čega, preko noći postao rukometna senzacija. Petrodolari u sportu mogu skoro sve, pa i to.

Emir Tamim bin Hamad al-Thani doveo je Svjetsko prvenstvo kući u Dohu u kojoj je izgradio dvorane za 230 milijuna dolara, oformio reprezentaciju u kojoj je bilo svega, samo ne Katarana, a sve je uspio u savršeni stroj pretvoriti španjolski majstor Valero Rivera i s legijom stranaca biti drugi na svijetu iza Francuske.

Svidjelo se to nekome ili ne. Riverina cijena, primjerice, bila je 800.000 eura, što su gabariti najplaćenijih rukometaša na svijetu… Najmanji problem za kraljevsku obitelj.
ČERVAR
Bit će teška utakmica s Katarom, iscrpljujuća, ali moramo se naviknuti na takve uvjete. Ja si nisam mogao priuštiti takav luksuz kao katarski izbornik koji je prekinuo prvenstvo zbog reprezentacije. Mi smo praktički od ožujka stalno u nekoj izolaciji, zavapio je izbornik Lino Červar koji se u posljednje vrijeme više osvrće na uvjete u kojima se održava “korona Mundijal” nego na našu igru.

ŠEGO UPADA
Nakon što je Janka Kevića i Halila Jaganjca uvrstio u momčad umjesto ozlijeđenog Luke Cindrića i Marina Šipića, izbornik Hrvatske Lino Červar napravio je još jednu izmjenu uoči utakmice protiv Katara.

No otkud ova izmjena uoči posljednjeg kola? Nije Šunjić ništa pogrešno napravio, dapače, nije skoro ni branio, ali Šego ima nevjerojatan značaj za reprezentaciju i njegov povratak će biti ogromno pojačanje za nastavak turnira.

Do posljednjeg trenutka nije se znalo hoće li Marin Šego uopće putovati u Egipat. Ozlijedio je zglob u prvenstvenoj utakmici za svoj Montpellier i klub ga nije htio pustiti u reprezentaciju. No, on na to nije ni pomišljao. Htio je ići s reprezentacijom na još jedno natjecanje, a klub ga je na kraju pustio pod uvjetom da propusti prvi krug.
NAJAVA
Trzavice i kiks protiv Japana pa dizelaški početak i pobjeda nad Angolom, sve je to iza Hrvatske i slijedi joj najozbiljniji protivnik u prvom krugu Svjetskog prvenstva, Katar, koji je s četiri boda stopostotan u našoj skupini. Dakle, tko god bude osvojio bod(ove), prenijet će ih u drugi krug u Kairo.

Hrvatska je po kladionicama veliki favorit (koeficijent svega 1,40, na Katar 5,10), ali igre u prva dva kola ne pokazuju da će Azijci, srebrni sa Svjetskog prvenstva prije četiri godine, biti lak zalogaj. (24sata.hr)