Aktualno Županija

Upoznajte ProbudiKa

U posljednje dvije godine zamijetili smo veliku aktivnost karlovačke Gradske inicijative ProbudiKa čija smo priopćenja na našem portalu mahom objavljivali. S obzirom na njihov trud i aktivnost smatrali smo da ne bi bilo loše malo ih bolje upoznati. Obratili smo se dvojcu voditelja političke platforme ProbudiKa,  Alenu Kristoviću i Goranu Turku, od kojim smo saznali više o toj građanskoj inicijativi.

GI ProbudiKA nastaje krajem 2017. godine dogovorom dvaju osnivača. Alena Kristovića(jednog od osnivača udruge i predsjednika Udruge suvlasnika-stanara Grada Karlovca ,koju je u najvećoj mjeri obilježila borba sa toplanom oko prava odvajanja iz toplinskog sustava gdje mogu reći da smo i pobijedili, te člana nekadašnje ekipe tzv.“Švegarovaca“ odnosno GI „ZA KARLOVAC“ koja je na kvartovskim izborima 2011. godine osvojila 2 vijećnička mjesta u GČ Novi Centar) i Žarka Latkovića nekadašnjeg predsjednika podružnice SDP-a grada Karlovca. Politička orijentacija Inicijative je centar lijevo.

Nakon inicijalnog dogovora GI ProbudiKa počinje sa javnim djelovanjem polovicom veljače 2018. godine nizom javnih tribina po gradskim četvrtima na kojima su sa građanima razgovarali o aktualnom političkom stanju u Karlovcu te o problemima s kojima se susreću u svakodnevnom životu .

Nizom javnih priopćenja polako skreću pažnju šire javnosti na sebe i polako se pripremaju za izlazak na kvartovske izbore 2019. godine za koje su u samom početku odlučili da će ići samostalno,mada su imali ponudu za koaliranje, kako bi vidjeli koliko se protekli rad isplatio i koliko su prepoznati. Teme kojima se bave su uglavnom komunalno –infrastrukturne i one koje svakodnevno muče sugrađane .

Krajem 2018. godine Žarko Latković napušta Inicijativu i prelazi u HNS.
Bez obzira na to ProbudiKa uspijeva oformiti 2 liste za kvartovske izbore 2019. godine i kao NL izlazi na iste u GČ Novi centar i Rakovac.

Rezultat je više nego odličan i osvajaju po 1 vijećničko mjesto u navedenim gradskim četvrtima i to  Alen Kristović u GČ Novi centar te Dejan Bunčić u GČ Rakovac.

Izborni rezultati su pokazali da su u tom momentu treća politička snaga u gradu Karlovcu. Aktivno sudjeluju u radu vijeća GČ prijedlozima i kritikama

U srpnju 2019. inicijatvi se pridružuje Goran Turk.

Nastavljaju sa aktivnostima na terenu (razgovori sa građanima ) i javnim priopćenjima, a imaju kooridnatore u 7 GČ koji su zaduženi za kontaktiranje svojih sugrađana u rješavanju njihovih problema koliko je to u datom trenutku moguće.

U 2020. je pandemija COVID 19 dosta toga poremetila svima pa tako i inicijativi ali i dalje sudjeluju u javnom i političkom životu grada i županije najčešće priopćenjima i online sjednicama GČ.

Krajem prošle godine GI ProbudiKA postaje politička platforma Probudi KA, a voditelji  su Alen Kristović i Goran Turk .

“Sama platforma zasniva na timskom radu njenih članova i ne misli gajiti nikakav kult ličnosti. Cilj nam je napraviti što bolji rezultat u nadolazećim lokalnim izborima 2021. , participirati u vijećima, skupštini, biti politička platforma svih žitelja KŽ, kroz koju će birači poslati svoje istinske potrebe za bolji i normalniji život, bez “komplicirane” politike, vedrija i uspješnija županija uključujući sve lokalne jedinice. Naš rad se zasniva na svakodnevnim potrebama svih stanovnika, na rješavanju infrastrukturnih, sigurnosnih i egzistecionalnih problema. Politika je otišla u krivom smjeru, čiji si, jesi vjernik ili ne, odakle si, jeste li desnica ili ljevica, itd. to nije naša politika. Naša politička platforma se zasniva kako da nam bude bolje i da svi imamo donekle pristojniji i mirniji život, a to u današnje vrijeme ne bi trebalo biti čudo. Okrenimo se oko nas i pogledajmo, prazna polja, prazna sela, oronule fasade, napuštene proizvodne pogone, to definitivno nije naš smjer. Nadamo se da će nas u tome građani prepoznati i podržati – zaključuju Alen Kristović i Goran Turk.