Aktualno OG sada Ogulin

Ove sezone nije zabilježen niti jedan slučaj gripe, a serološki test možete napraviti na dvije lokacije u Karlovcu

Svakodnevno nam iz Stožera CZ Karlovačke županije stižu priopćenja sa podacima o novo oboljelim osobama, stanju u bolnicama i ostale informacije o epidemiološkoj situaciji u našoj županiji. No, osim tih uobičajenih informacija pojavila se potreba za još nekim pojašnjenjima, pa smo opet pripremili nekoliko pitanja i poslali glasnogovornici našeg županijskog Stožera. Odgovori i pojašnjenja su, na naše zadovoljstvo, stigli vrlo brzo. Pogledajte što smo pitali i što smo doznali.

O gripi

OGPortal –  Ima li kakvih podataka vezanih uz pojavu gripe ove sezone. Je li zabilježen koji slučaj gripe, i ako je, o kolikom broju i tipu gripe se radi?
– Ove sezone nije zabilježen niti jedan slučaj gripe.

O testiranju na antitijela

OGPortal –  Gdje građani naše županije mogu obaviti serološko testiranje na IgM i IgG protutijela? Na koji način se to vrši, treba li uputnica,  plaća li se i koliko, treba li se naručivati?

– Serološko testiranje može se obaviti u OB Karlovac. U tu svrhu potrebna je uputnica obiteljskog liječnika, a samo testiranje se vrši u laboratoriju OB Karlovac (besplatno). Također, omogućeno je i serološko testiranje u Domu zdravlja u Karlovcu, u laboratoriju koje se vrši uz plaćanje (215 kuna) i bez prethodnog naručivanja.

O dosadašnjem cijepljenju

OGPortal – Koliko je do sada građana naše županije cijepljeno protiv COVID19 i o kojoj tipu cjepiva se radi? Jesu li  zabilježene nuspojave?
– S današnjim danom je cijepljeno 1818 ljudi iz Karlovačke županije- većinom sustav zdravstva, socijale i žurnih službi i nisu zabilježene nuspojave. Radi se o Pfizerovom cjepivu.

O budućem cijepljenju

OGPortal  – Na koji način će se u slijedećim danima vršiti cijepljene na području Ogulina, o kolikoj količini cjepiva se radi i po kojim kriterijima?
– Cijepljenje na području grada Ogulina već se vrši, riječ je o OB Ogulin, Domu zdravlja i domovima za starije i nemoćne. Što se tiče šire populacije, cijepljenje će vršiti doktori primarne zdravstvene zaštite,  a kad stigne veća količina cjepiva u tu svrhu će se organizirati punkt na području grada Ogulina.