Aktualno OG sada Ogulin

Prije točno 10 godina plameni jezičci progutali su perjanicu ogulinskog turizma

Upravo na današnji dan prije točno 10 godina plameni jezičci progutali su perjanicu ogulinskog turizma – Bjelolasicu. Vatrogascima je dojavljeno da je vatra buknula u ranim jutarnjim satima, u 2.22., a kad su dolazili na požarište, temperatura je iznosila -20 stupnjeva, što im je uzrokovalo teškoće s opremom. Gašenje požara privedeno je kraju u jutarnjim satima, oko 7.30 sati. Požar je tijekom te noći zahvatio kotlovnicu i proširio se na centralnu zgradu hotelskog naselja s recepcijom, upravom, restoranom, saunom i dvoranom za fitness.
Požar je gasilo 70 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila iz JVP-a Ogulin, JVP-a Karlovac i dobrovoljnih vatrogasnih društava s ogulinskog područja.

Požar HOC 1

Tadašnji ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs posjetio je isto poslijepodne požarište, a na pitanje što će biti sa 90 zaposlenika odgovorio je da ne može jamčiti da oni neće izgubiti posao, ali da će učiniti sve kako bi se njihov problem što bolje riješio. – Postojali su planovi da se Bjelolasica stavi u punu funkciju. Te napore nećemo zaustaviti. Prostori su se redovito servisirali i održavali. Za Bjelolasicu postoji čitav niz dobrih projekta koji se mogu kandidirati za novac iz europskih fondova. Vidjet ćemo može li se kotlovnica osposobiti kako bi se u funkciju stavili paviljoni koji nisu zahvaćeni vatrom, a koji se griju pomoću te kotlovnice koja je izgorjela – rekao je ministar Fuchs na požarištu na današnji dan prije točno 10 godina.

Tijekom godina sva obećanja političara o ulaganjima i pomoći HOC-u Bjelolasica su pala u zaborav, učinjeno nije ništa. Preostale zgrade i skijalište godinama su se pokušavale prodati na javnim dražbama, po sve manjoj i manjoj cijeni. Gotovo sedam godina nakon otvaranja stečaja u Hrvatskom olimpijskom centru Bjelolasica i dvadesetak pokušaja njegove prodaje na pripadajućim natječajima, slovačka tvrtka Bioelektro Energy u postupku je kupnje centra za 4 milijuna i 578 tisuća kuna.

O budućnosti Bjelolasice i namjerama novog vlasnika, između ostalog, jučer je pisao i Novi list, a kolege su informacije o potražile od zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje:
• “Cjelinu Jasenak I je kupila slovačka tvrtka Bioelektro energy, s.r.o. iz Slovačke, a cjelinu Jasenak II je kupila tvrtka Benek d.o.o. iz Zagreba. Navedene tvrtke sam kontaktirao osobno, u ime Grada Ogulina, putem emaila, kako bih se informirao o njihovim investicijskim planovima, te ponudio pomoć Grada pri realizaciji. Iz tvrtke Benek mi je gospodin Bence odgovorio kako oni nisu jedini, a ni većinski vlasnik objekata bivšeg HOC-a Bjelolasica, te da im je trenutna neizvjesna gospodarska situacija uzrokovana COVID-19 virusom promijenila fokus prioriteta pa ne mogu jednostavno odgovoriti na moje pitanje, zaključivši kako će čim se okolnosti bitno promjene, ponovo sagledati svoje namjere i mogućnosti te nas o njima izvijestiti. Požar HOC 3 Iz tvrtke Bioelektro energy mi je odgovorio gospodin Vasek, rekavši kako je drugi ponuđač tvrtka Benek d.o.o. na njihovu ponudu za cjelinu Jasenak I uložio žalbu. Čekaju odluku suda te mi, dok se postupak ne okonča, ne može odgovoriti na pitanje. U međuvremenu smo dobili neslužbenim kanalima informaciju kako je žalba navodno odbijena, međutim ta informacija nije potvrđena, a uz to nemamo niti informaciju ima li kakvih dodatnih žalbenih rokova, rekao je Daniel Vukelja odgovarajući na pitanja novinara.

Dodajmo ovome da prema odredbama natječaja na kojem je ponuđena kupnja nekretnina na Bjelolasici, kupac nije u obvezi ponuditi poslovni plan za Olimpijski centar, nego samo platiti traženi iznos. Dok čekamo prve poteze investitora i novih vlasnika, možemo se samo nadati da će za Bjelolasicu uskoro doći neki bolji i sretniji dani. (Rog/Novi list)

 

 

 

A ovako je bilo prije požara.