Aktualno OG sada Ogulin

Utorkom iz muzejskog arhiva – Epidemija

muzej

Iako se trenutačna situacija s pandemijom COVID-19 virusa barem u Hrvatskoj značajno poboljšala, tema je to koja i dalje čini sastavni dio naše svakodnevice.
No, korona predstavlja samo jednu u nizu bolesti koje su značajno utjecale na svjetski poredak kroz povijest.
Stoga danas donosimo članak o epidemiji španjolske gripe koja je u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj ostavila teške posljedice. Svoj je vrhunac dostigla krajem ljeta 1918. godine. Snažno je uzdrmala hrvatsko društvo u drugoj polovici 1918. godine, ali nije imala veliki odjek u hrvatskoj javnosti toga vremena zbog velikih političkih promjena u društvu te je stoga ostala u potpunoj sjeni političkih i ratnih zbivanja, te u hrvatskoj povijesnoj znanosti nije ostavila dubljeg traga.
Glas Hrvata u svom izdanju od 4. veljače 1922. godine donosi članak o pojavi bolesti sličnih španjolskoj gripi u Ogulinu te o teškoj situaciji ogulinskog stanovništva.
Zbog loše kvalitete tiska članka, donosimo transkript:
„OPASNOST OD ŠPANJOLSKE BOLESTI
Iz mnogih mjesta dobivamo vijesti, da su se pojavile bolesti kao španjolska bolest i trbušna pošalina. Strašne su to bolesti od kojih naš narod strada. U Ogulinu su se takodjer te bolesti pojavile. Uz dosadašnje nesreće koje naš narod snaša eto i bolesti. Narod se tuži, da nema hrane i obuće, a i do drva se teško dolazi, pa se boji ovoga strašnog neprijatelja. Osim toga imade u ovoj županiji veoma malo liječnika koji ne mogu dospjevati na sve strane bolesnicima pomoć pružiti. Mi zahtjevamo od oblasti, da se u ovim neprilikama pobrinu za pomoć narodu jer je narod upravo odvojan. Nije dosta samo znati za zlo, nego ga treba od naroda i odstraniti.“ (ZM Ogulin)

arhiv muzej epidemij ist

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Čuveni njemački imunolog preklinje Merkel: ‘Kancelarko, cijepite se AstraZenecom, i to javno!‘

OgPortal

Izgorjela kuća – očevid će biti proveden danas

OgPortal

Tijekom vikenda 17 požara na otvorenom prostoru

OgPortal

I u Glini će se zaprimati zahtjevi za obnovu

OgPortal

Trump natuknuo mogućnost ponovne kandidature za predsjednika 2024. godine

OgPortal

Kafići otvaraju terase, dopušteni treninzi u zatvorenom

OgPortal