Aktualno Županija

Udruzi građana „Pravica“ odobren je tromjesečni projekt „Za Babine gore zdravlje“

U okviru Programa Fonda za aktivno građanstvo/ Poziv AD – HOC akcijski projekti, Udruzi građana „Pravica“ odobren je tromjesečni projekt „Za Babine gore zdravlje“ u iznosu od 4.918,00 eura. Projekt će započeti 01.veljače. Kao partner na projektu sudjeluje i „Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske“.

Osnovna ideja projekta odnosi se na okoliš i netransparentne metode donošenja odluka oko izgradnje Regionalnog centara za gospodarenje otpadom na području Karlovačke županije, kojeg su predstavnici političke vlasti odlučili locirati na prostoru prirodnog rezervata Babina gora bogatog izvorima vode, učinivši pri tom čitav niz vrlo suspektnih postupaka, zbog čega je protiv odgovornih osoba već drugi put podnesena kaznena prijava nadležnim hrvatskim institucijama.

Glavni cilj projekta je ojačati zagovaračku ulogu predstavnika civilnog sektora uključenih u projekt i potaknuti građanski angažman stanovnika lokalne zajednice u svrhu zaštite njihovog prava na zdrav okoliš te zaštite prirodnih resursa. Specifični cilj projekta je dodatno senzibilizirati javnost o proceduralnim propustima u pripremi projekta RCGO Babina gora te zagovaranje postupka revizije donesenih zaključaka o povoljnosti lokacije i odluka o financiranju projekta Centra za gospodarenje otpada (RCGO).

Odobrena sredstva potrošit će se na angažman eksperata, medijsku kampanju i organizaciju tematskih događanja kroz koja će se nastojati poslati poruka o neprihvatljivosti Babine gore za odlagalište otpada.

Glavna svrha Poziva za Ad hoc akcijske projekte je podržati organizacije civilnog društva i građanske inicijative u situacijama koje zahtijevaju hitan odgovor, bilo u odnosu na neposredne izazove i prijetnje (primjerice, pritisci na građanski prostor i pojave govora mržnje) ili na neposredne prilike za utjecaj na javno mnijenje i političke procese kroz različite oblike sudjelovanja građana i javnog djelovanja, uključujući kampanje, zagovaranje, pravne, komunikacijske ili druge.

U okviru projekata „Pozivi za Ad hoc akcijske projekte“ Program će podržati građanske akcije kao brzi odgovor na hitnu situaciju ili utvrđene probleme, unutar prioritetnih područja programa koji utječu na građane i / ili organizacije civilnog društva. A okolnosti vezane uz Babinu goru su vrlo hitne za stanovnike grada Karlovca i šire regije. Program Fonda za aktivno građanstvo financijski podržavaju europske zemlje; Island, Lihtenštajn i Norveška. kaže Mile Sokolić, predsjednik Udruge građana „Pravica“.