Aktualno Županija

Gradska toplana kreće u obnovu vrelovoda starog četrdesetak godina, Klobučar: Sve gotovo 2023., to je preduvjet za korištenje geotermalne energije

gradska toplana duga resa ist

Toplana će vrelovod obnavljati u sklopu ITU mehanizma

  • Radimo na pripremi natječaja predviđenih Studijom izvodljivosti. Očekujem za nekoliko mjeseci radove, ne nužno cijevi, to je složeniji natječaj, ali ako sve bude u redu, ove ćemo godine početi mijenjati. Ostali dio: u podstanicama, koji je vrlo bitan iako se ne vidi, te distribuciju, riješiti ove godine, a cijeli projekt treba biti završen do kraja trećeg kvartala 2023., izjavio je na današnjoj pressici Hrvoje Klobučar, direktor Gradske toplane, najavljujući najveću investiciju ove tvrtke: obnovu vrelovoda.

Riječ je o projektu iz ITU mehanizma, sufinanciranom iz EU, za koji je prijava poslana i očekuje se ugovor o financiranju. Njime je predviđena zamjena 74 posto vrelovoda, odnosno, 16,2 kilometra cijevi od 21 ukupno, modernizacija podstanica i distribucije, što je preduvjet za uvođenje novog energenta umjesto plina: geotermalne energije koja bi trebala zamijeniti 50 do 75 posto “starog” energenta. Projekt je vrijedan 131 milijun kuna, od kojih su 126 milijuna prihvatljivi troškovi, a iz EU Gradska toplana očekuje 105 milijuna kuna.

  • Razliku između 105 milijuna kuna, koliko očekujemo od Europe, do 126, koliko su prihvatljivi troškovi preostali, inicijalno smo mislili financirati kreditom, ali se pojavila mogućnost da za taj vlastiti udio u projektu dobijemo novac od modernizacijskog fonda. To je trenutno tek u razvoju, za sad se dobro razvija, u tom slučaju ćemo se trebati zadužiti puno manje. Ako tako bude, a dat ćemo sve da bude, super; ako ne, odradit ćemo to kreditom, pojasnio je Klobučar.

Govoreći o poslovanju tvrtke, rekao je da su od 2017. smanjili broj intervencija, odnosno, prekida grijanja za 35 posto pa je stupanj isporučene usluge 99,6 do 99,8 posto, povećana je efikasnost sustava sa 74 na 77,5 posto, nedavno je smanjena i cijna grijanja jer su ugovorili 5 posto nižu cijenu plina…

  • Želimo unaprijediti zadovoljstvo korisnika. Mi smo gradska tvrtka, naš je cilj zadovoljstvo građana, ne profit, već da dignemo uslugu na razinu kojom smo svi zadovoljni, izjavio je Klobučar.

Gradonačelnik Damir Mandić, primjetivši da je zadnji trenutak za obnovu starog vrelovoda, kazao je da put kojim se krenulo – spajanje Gradske toplane na obnovljive izvore energije, geotermalne, jedini ispravan.

  • Stav je da ta geoterma mora biti vlasništvo Grada. Nastojat ćemo da to bude ono čime će upravljati Grad u javnom dobru. Neke preliminarne analize su pokazale da su to iznimno zahtjevni projekti, jasno je da Grad to svojim proračunom sam ne može izrealizirati, ali smo u kontaktu s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU da država stane iza nas u ovom projektu, rekao je Mandić, napomenuvši da je iznimno važna i energetska obnova objekata bez koje će biti teško govoriti o jeftinijoj energiji. (kaportal.hr)
Facebook Comments

Posljednje objavljeno

“Plenkoviću priča o ‘Tri majmuna’ uvertira za izbore – napravio žrtvu od HDZ-a”

OgPortal

DSS predstavio kandidata za karlovačkog dožupana Dušana Predovića: Fokus na povlačenju EU novca jer tako poboljšavamo i život i odnose među ljudima

OgPortal

Ivo je već tri mjeseca pozitivan na koronu. Nije zarazan, ali ga pulmolog ne može pregledati

OgPortal

Ne bacajte otpad u prirodu!

OgPortal

Problemi s Facebook Messengerom i Instagramom: Tisuće korisnika žali se da ne primaju poruke

OgPortal

Europski parlament pozvao pet država EU da priznaju neovisnost Kosova; Srbija reagirala

OgPortal