Aktualno OG sada Ogulin

Ivka Grdešić, u 98-oj godini, još rado i kuha i čita

Da starost doista može biti lijepa, dokazuje nam  Ivka Grdešić, koja će uskoro, 19. svibnja,  proslaviti 98. rođendan i vjerojatno je jedna od naših najstarijih sugrađanki. Ova vitalna starica, s osmijehom nas je dočekala u njenoj kućici u Grdešićima,  koja odiše toplinom,  zajedno sa kćerkom i praunukom. Oni nisu jedini članovi njene obitelji. Naime, Ivka ima 4 kćeri i 3 sina, 12 unuka i 14 praunuka, te od nedavno, jednog šukununuka.

Kad smo upitali možemo li doći i s njom porazgovarati, preko praunuka je poručila “Samo nek dojdu”. I došli smo.

Iako ima tek malo poteškoća sa sluhom, Ivka nam s osmijehom govori da je u Ogulin došla iz Donjeg Kosinja davne, ratne 1943. godine. Pomagala je jednoj obitelji u kućanskim poslovima, a taj je posao nastavila i kad se udala. Marljivo je odgajala svoju djecu, podižući ih sa suprugom Mijom.

IMG_1371Većina članova njene brojne obitelji  obilazi ju svakodnevno, pomognu joj oko čišćenja, donose joj namirnice, ali Ivka sama i dan-danas često kuha! Budi se oko 6, naloži vatru i skuha si čaj. Nerijetko na ručak pozove one koji su joj bliže i za njih će rado ispeći meso i krumpir u pećnici.

“Pomalo si kuham, zovem dicu, sve mi donesu, a nekad i odnesu, ha, ha…Ali, svi su mi dobri”- kaže nam baka Ivka.

Unatoč godinama, voli čitati, veća slova čak i  bez naočala. Redovito prati što se događa i to na televiziji, a redovito ide i na izbore. Kaže nam kako voli da se ljudi poštivaju i da se mladi slažu.
Voli gledati Potragu, Sanju Doležal i njenu kuharicu, a od serija, kaže nam,  zadrijema, pa joj se djeca smiju.
Ivkin problem je oslabljen sluh, ali se rado nasmije i na svoj račun, pa kaže da su joj mnogi rekli  da je bolje da sve ne čuje!

“Dok čovjek može sam nešto napraviti, dobro je. Zdravlje je najvažnije” – rekla nam je prije odlaska, zaključivši kako  voli sok, a ponekad popije samo malo pive.  Jede sve domaće, najviše palentu i jogurt, te mlijeko. To ju je, kaže,  i odgojilo.