Aktualno OG sada Ogulin

Ogulin na HRT-u: Velika investicija u tvornicu drvnih podloga

U ogulinskoj poduzetničkoj zoni gradi se novi pogon tvrtke Bjelin, u vlasništvu poduzetnika i inovatora hrvatskih korijena koji živi u Švedskoj, Darka Pervana. Investicija koja će se ostvarivati do 2027. ukupno iznosi 200 milijuna eura, a kada se dovrši, bit će to najveća tvornica drvenih podnih obloga u Europi. To je ujedno i jedno od najvećih ulaganja u našoj zemlji.
Bjelin već godinama uspješno radi u Bjelovaru, Otoku kod Vinkovaca te Ogulinu. U pogonu se proizvode drveni parketi isključivo za izvoz.

– Naša primarna tržišta su Skandinavija, Njemačka, Švicarska, Kina i zemlje okruženja, kaže Stjepan Vojinić, direktor tvrtke Bjelin. U hrvatskim pogonima radi gotovo 900 ljudi. Samo u ovom ogulinskom na godinu proizvedu 500 tisuća četvornih metara parketa.

– Ima puno posla, ali sve se stigne i tko god radi plaćen je, kaže radnik Dalibor Pribanić.

– Plače su vrhunske i svake godine se povećavaju, kaže radnik Zvonimir Rupčić.

Povećavaju se i kapaciteti tvornice. U ogulinskoj poduzetničkoj zoni već se naziru obrisi novog logističkog centra i proizvodne hale. Počeo je tako investicijski projekt vrijedan gotovo 2 milijarde kuna. Bingo za Ogulin!

– Tako jedan veliki sustav opslužuje još puno manjih gospodarskih jedinica, održavanje, dobava materijala, povećanja broja radnih mjesta, objašnjava Dalibor Domitrović, gradonačelnik Ogulina.

– Već smo počeli zapošljavanja, a prvo veće zapošljavanje bit će u ljeti, otvorit ćemo nekakvih 30 do 50 radnih mjesta, rekao je Vojinić.

To je tek prva faza, do one završne, 2027. planira se zaposliti do 600 ljudi. S godišnjom proizvodnjom od 20 milijuna četvornih metara parketa, bit će to najveća tvornica drvenih podnih obloga u Europi, a možda i u svijetu. (hrt.hr)