Aktualno OG sada Ogulin

Sretno vam Valentinovo!

valentinovo ist

Danas je Valentinovo!

Početak obilježavanja Valentinova potječe daleko u povijest u vrijeme staroga Rima. Tada je kršćanstvo bila mlada religija, a na vlasti je bio car Klaudije II.Car je zabranio ženidbu i zaruke vojnicima kako bi spriječio njihovu želju za ostankom kod kuće, umjesto odlazak u rat.
Svećenstvo je moralo poštovati odluku, no svećenik Valentin koji je živio u to doba, ipak je ostao dosljedan i potajno vjenčavao vojnike koji su se htjeli ženiti.

Careva ruka ga je naravno sustigla, strpavši ga u tamnicu. Na dan 14. veljače Valentinu su po carevoj kazni odrubili glavu. Nedugo nakon smrti, narod je Valentina proglasio svecem, pa tako danas i mi u modernom vremenu slavimo Valentinovo – Dan zaljubljenih.

Tradicije Valentinova su različite po zemljama.
U Engleskoj su prije sto godina oblačili malu djecu u odrasle na Valentinovo. Djeca su išla od vrata do vrata i pjevala Valentinovo pjesmu.
U Wales-u se darivale drvene izrezbarene žlice. Simboli su najčešće bili srca, ključevi a nosile su poruku “ti imaš ključ mog srca”.
U nekim zemljama je običaj da djevojka od mladića dobije odjeću kao poklon. a ako ona zadrži dar znači da se želi udati za njega.

Danas je, dakle,  Valentinovo, dan posvećen izražavanju ljubavi, bilo voljenoj osobi ili dragom prijatelju, djetetu ili majci .Svakako ne smijete zaboraviti važnost darivanja na dan zaljubljenih. Pokloni za Valentinovo neizostavan su dio svakog dana zaljubljenih, ali nije potrebno trošiti ogromne svote novaca kako biste nekome pokazali da Vam je stalo . Poneka sitnica i osmijeh. Sasvim dovoljno. Sretno vam Valentinovo!

Posljednje objavljeno

Von der Leyen: Od travnja u EU 100 milijuna doza cjepiva mjesečno

OgPortal

Vlada odbila prijedlog zakona za nasljeđivanje 50 posto mirovine preminulog partnera!

OgPortal

Švicarska na referendumu zabranila nošenje burki

OgPortal

Mirnija nedjelja

OgPortal

Predsjednik Milanović u Sisku i Petrinji

OgPortal

Markotić: U travnju stiže cjepivo koje se daje u jednoj dozi

OgPortal