Aktualno Sport

Suparnicima nisu pružili niti jednu break-loptu u meču, na svom servisu izgubili su svega pet poena

NOVI GRAND SLAM NASLOV ZA IVANA DODIGA, MEĐUGORAC SA SLOVAKOM OSVOJIO AUSTRALIAN OPEN!

Hrvatski tenis od nedjelje je bogatiji za još jednu Grand Slam titulu. Zasluge za to idu Ivanu Dodigu koji je sa slovačkim partnerom Filipom Polašekom slavio u finalu Australian Opena protiv branitelja naslova Rajeeva Rama i Joeja Salisburyja.

Bilo je rezultatski vrlo glatkih 6:3, 6:4, ali neke statističke brojke još i više će pokazati baš dominaciju hrvatsko-slovačkog para u meču. Primjerice, suparnicima nisu pružili niti jednu break-loptu, dapače na svom su prvom servisu izgubili svega pet poena, odnosno osvojili sjajnih 85% poena, a ukupno ispustili 14 poena na početnom udarcu, za razliku od 29 Rama i Salisburyja.
S tako čvrstim držanjem servisa, po jedan break u svakom od setova bio je dovoljan za sigurnu pobjedu.

Za Međugorca (36) je ovo druga Grand Slam titula u parovima, prva s Polašekom s kojim se upario od druge polovice 2018. Prethodnu je Dodig osvojio s Brazilcem Marcelom Melom, bilo je to u Roland Garrosu 2015. protiv braće Bryan u finalu. Ima Dodig i finale Wimbledona iz 2013. (Melo), ali i još čak pet finala u mješovitim parovima, od čega je u tri navrata i pobijedio u društvu Latishe Chan (Roland Garros 2018-19, Wimbledon 2019).
Za 36-godišnjeg Polašeka je ovo, pak, bilo prvo Grand Slam finale i odmah je otišao do kraja. Nije loše za tenisača koji je zbog kroničnih problema s leđima u jednom trenutku prekinuo karijeru i onda je pet godina kasnije oživio uz Dodigovu pomoć…
Za hrvatski tenis ovo je ukupno peti Grand Slam naslov u parovima, uz Dodiga dva ima i Mate Pavić te jedan Nikola Pilić. Kod tenisačica jedini je osvojila Mirjana Lučić.
Dodig i Polašek su pobjednički trofej dobili iz ruku jednog od posljednjih velikana australskog tenisa Patricka Raftera, a za trijumf u Melbourne Parku zaradili su kao par 600.000 australskih dolara, što je oko 3,75 milijuna kuna. (sportske.jutarnji.hr)