Aktualno OG sada Ogulin

Udruga “Radost” s nama je već 15 godina

Udruga Radost  je osnovana 2006.godine u cilju promicanja, razvitka i unapređenja za ravnopravno i aktivno sudjelovanje osoba s invaliditetom u sveukupnom razvoju zajednice, te razvijanje društvene svijesti o pravima, potrebama i potencijalima osoba s invaliditetom.
Od svoga osnivanja 2006. godine obavljala je aktivnosti okupljanja roditelja i djece teškoćama u razvoju, ali i ostalih osoba sa invaliditetom. Prilikom organizacije i održavanja aktivnosti udruge, potiču sve članove podjednako, posebice onih koji žive izolirano u svojim kućanstvima, na druženje i uključivanje u zajednicu. Prilikom ostvarivanja prava i pogodnosti, kao i u provođenju svih aktivnosti i rada udruge, vode se prema načelu provođenja ravnopravnosti spolova i ne diskriminacije. Udruga Radost djeluju u prostorima koji su prilagođeni i pristupačni za osobe sa invaliditetom. Provođenjem različitih zajedničkih aktivnosti za korisnike i pružanjem socijalnih usluga, omogućava samostalniji život korisnicima, veću uključenost u zajednicu.
Okupljanje je bilo organizirano u obliku kreativnih radionica, informatičke, dramske radionice, te  radionice usvajanja vještina za samostalni život. Osim spomenutih aktivnosti udruga je pripremala i dobrotvorne izložbe i radove svojih članova, te je nastojala dati svoj doprinos u svim važnijim događanjima.

Udruga trenutno broji 83 nominalna člana, potpornih 4 i aktivnih 20, te dva volontera

Uz brojne projekte koje su proteklih godina financijski podržali Grad Ogulin, Karlovačka županija, Karlovačka pivovara, T-com, njihov rad u više navrata pratilo je i Ministarstvo zdravstva i socijalne politike posebno tijekom 2009., 2010. i 2011. godine pružanjem financijskih sredstava za projekte pod nazivom „Bajka o toleranciji“ i  «Bolja tehnička podrška–kvalitetnije socijalne usluge ». Posebno ističemo novo stečeno znanje i iskustvo zahvaljujući projektu „Pomoćnici u nastavi – jednake mogućnosti za sve!“, čiju provedbu je osiguralo, odobravanjem financijskih sredstava, upravo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a isti se provodio od tijekom školske godine 2014./2015. Prvi projekt bio je usmjeren na osnaživanje osoba s invaliditetom za život u lokalnoj zajednici, te njihovo aktivno sudjelovanje u životu lokalne zajednice, dok su se drugim projektom ojačali ljudski resursi u udruzi koji su nužni za pružanje potrebnih informacija, pomoći i podrške članovima ne samo u ostvarivanju njihovih prava, već i smislu njihove integracije u životne tokove lokalne zajednice. Projektom „Pomoćnici u nastavi –jednake mogućnosti za sve!“, 2014/2015.g.  osigurali smo 6 pomoćnica u nastavi za 9 učenika s teškoćama u razvoju, projektom „ Moj pomoćnik  – moj vodič kroz svijet obrazovanja!“, 2015/2016.g. osigurali su 2 pomoćnika u nastavi za 2 učenika, projektom „ S tobom mogu sve“, 2016/2017.g. osigurano je 8 pomoćnika za 8 učenika “Bez prepreka do životnih kompetencija „ 2017/2018.g. osigurano je 6 pomoćnika za 6 učenika, „U obrazovanje bez poteškoća“ 2019/2020.g. osigurano je 2 pomoćnika za 2 učenika u O.Š. V. Nazor, Duga Resa, te im na taj način omogućili sudjelovanje u nastavi, kao i savladavanje zadaća i aktivnosti sukladno provedbi plana i programa obrazovanja, ali i njihovu integraciju u uobičajene životne tokove uže i šire zajednice. Projektima „ Tolerancija među različitostima“ ,Tolerancija među različitostima-nastavak“, „To To Tolerancija“,
„ Poštujmo različitost „,  educirana su djeca predškolske dobi dva vrtića, učenici osnovnih škola , učenici srednjih škola, odgajatelji, odgojno obrazovni djelatnici  te roditelji. Oba projekta imali su za cilj inkluziju i integraciju djece s TUR u odgojno obrazovni sustav te društvo u cjelini. U 2019.g. provodili smo 2 projekta „Obrazovanje odgojno obrazovnih djelatnika na području mentalnog zdravlja“ i „ Edukacija odg.obr.djelatnika na području mentalnog zdravlja„. Godine 2019-2021.g odobren je program „Institucionalne podrške“ Karlovačke županije, projekt „Stabilizacijom do podrške“ odobren od Grada Ogulina u trajanju od 01.06-31.12.2020.g kojim se jačala stabilizacija udruge. Navedeni projekti donijeli su višestruke koristi ne samo članovima Udruge, već i čitavoj lokalnoj zajednici.

Projekti koji su u tijeku su:
-Projekt „Pomoćnici u nastavi“ financiran od strane Ministarstva obrazovanja koji traje od 07.rujna 2020-30.lipnja 2021.g
-Trogodišnji program financiran od strane Karlovačke županije „Institucionalna podrška“ od 01.01.2019-31.12.2021.godine.
-Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva,Institucionalna podrška Ugovor je potpisan 01.01.2021.-31.12.2021.godine s mogućnosti produljenja do 31.12.2023.godine.

Najveći problem članova
Starije osobe s invaliditetom imaju povoljnu stambenu situaciju i donekle prilagođen stan vlastitim potrebama. Materijalna situacija im je loša, upućeni su na ortopedska pomagala, okolina im je nepristupačna, prava koriste rijetko jer nisu dovoljno informirani i informacije najčešće primaju putem medija. Uglavnom je procjena njihove kvalitete života lošija od osoba s invaliditetom mlađe dobi. Ovakvi rezultati upućuju na potrebu bolje skrbi i podrške od strane zajednice prema osobama s invaliditetom te važnost socijalnog uključivanja kako bi se poboljšala kvaliteta njihova života.
Obrazovanje, zapošljavanje, materijalne prilike i zadovoljstvo životom su bitne komponente za uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu.

Udruga doprinosi promicanju načela dobrog upravljanja i suradnje sa civilnim društvom. Udruga“ Radost“ u svoj rad uključuje više dionika društva: korisnike, građanstvo, volontere, djecu, institucije, lokalnu, regionalnu i državnu samoupravu. Surađuje sa udrugama na razini Hrvatske u svrhu provođenja programa i projekata.