Aktualno Županija

Zbog ukidanja linija putničkih vlakova reagirala i Karlovačka županija: Poduzimamo sve da bi se zadovoljile potrebe putnika ozaljskog kraja

I dok s jedne strane Ministarstvo prometa najavljuje nikad veće ulaganje u modernizaciju željeznica i razvoj putničkog prometa, trenutno se provode nikad viđene redukcije voznih redova, pod okriljem COVID krize.

U Karlovačkoj županiji one su zahvatile šire ozaljsko područje, koje je odlukom HŽ Putničkog prometa ostalo bez adekvatnog javnog prijevoza u jutarnjem terminu. No, nije samo Ozalj ostao bez linija prometnih vlakova, i mnogo veće sredine ostale su uskraćene za vrlo vjerojatno jedine profitabilne i svrsishodne linije željezničkog putničkog prijevoza.Zbog toga se oglasilo i vodstvo Sindikata prometnika vlakova Hrvatske, koje je zatražilo da se od 1. ožujka u promet vrate svi vlakovi koji su u prosincu ukinuti zbog epidemioloških mjera jer se epidemiološka situacija poboljšava. Naime, na adresu premijera Andreja Plenkovića i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i svim županima upućen je dopis da se izvrši pritisak na Upravu HŽ-a Putničkog prometa da se s prvim danom ožujka vrate u prometovanje ukinute linije vlakova.

Prema stajalištu sindikata prometnih vlakova, HŽ Putnički promet obmanjuje javnost ukidajući vlakove pod izlikom trenutačne situacije s pandemijom covida iako su ublažene epidemiološke mjere koje su bile uvedene u prosincu 2020. godine, ujedno nijedna zemlja u okruženju u željezničkom prijevozu ne provodi takve epidemiološke mjere.Predsjednik sindikata Mario Grbešić podsjetio je da je HŽ Putnički promet 2018. godine s Vladom potpisao ugovor za usluge od općega gospodarskog interesa u javnom željezničkom prijevozu, na temelju kojeg će iz državnog proračuna, HŽ Putnički promet dobiti 4,5 milijarda kuna subvencija, a od toga tijekom 2021. dobit će 474 milijuna kuna radi nastavka vožnje vlakova bez obzira na broj putnika koje prevoze.

Pročelnik ureda župana Karlovačke županije Kristijan Čujko potvrdio je na sjednici županijske skupštine kako i Karlovačka županija aktivno sudjeluje u pregovorima oko vraćanja u promet ukinutih linija vlakova iz smjera Ozlja.

– Pošto je Županiji u interesu kvalitetan javni prijevoz na području cijele županije odmah smo po inicijativi nezadovoljnih putnika iz ozaljskog područja obratili se Hrvatskim Željeznicama da se taj problem riješi, napomenuo je Čujko.

Iz Karlovačke županije ujedno naglašavaju kako je nakon njezine inicijative ponuđena nova varijanta voznog reda, o kojoj je KAportal i izvještavao. Naime, od 1. ožujka iz smjera Ozlja uspostavlja se nova linija jutarnjeg vlaka s polaskom sat vremena ranije od polaska ukinutog „radničkog“ vlaka, koji prema mišljenju putnika apsolutno nije u skladu s potrebama stanovništva za javnim prijevozom niti će isti ikome koristi. Iz HŽ Putničkom prometa odgovorili su nam tada da je novi vozni red usuglašen upravo sa zahtjevima lokalne samouprave. No, prema riječima pročelnika Čujka, Karlovačka županija ne misli stati na ponuđenom rješenju HŽ-a, te se još uvijek odvijaju razgovori s HŽ- om za pronalaženje adekvatnog rješenja za zakinute putnike.(KAportal)