Aktualno Gastro Magazin

Zapečeni poriluk sa sirom i vrhnjem

I ove nedjelje vam nudimo recept za pripremu ukusnog obroka.

Predlažemo da probate zapečeni poriluk sa sirom i vrhnjem. Vjerujemo da će se ovaj recept posebno svidjeti onima koji nisu pretjerano “ludi” za porilukom, ali ovako “zakamufliran” bi mogao proći! 🙂

Potrebni sastojci za 4 porcije su slijedeći:
poriluk, 8 stabljika
parmezan, 70 g
jaje, 1
svježi kravlji sir, 150 g
vrhnje za kuhanje, 200 ml
krušne mrvice, 30 g
punomasni sir, 30 g naribani
maslac, 30 g
sol
papar

Upute po koracima:
U čistu tavu ili lonac stavimo bijeli dio poriluka, prelijemo poriluk vodom, posolimo, poklopimo i kuhamo dok ne zavri, a kada zavri, na laganoj vatri kuhamo još desetak minuta. Za to vrijeme, u čistu zdjelu stavimo svježi kravlji sir, ulijemo vrhnje za kuhanje, dodamo jedno cijelo jaje i naribamo parmezan. Sada sastojke vrlo malo posolimo i pjenjačom izmiješamo.
Zatim u zasebnoj zdjelici pomiješamo naribani punomasni sir i krušne mrvice i preko svega naribamo preostali parmezan i rukama izmiješamo.
Kada je poriluk prokuhan, ugasimo vatru i slažemo ga u maslacem namašćenu vatrostalnu posudu.
Zatim poriluk posipamo smjesom naribanog parmezana, krušnih mrvica i gaude, prelijemo nadjevom od vrhnja i svježeg sira i za kraj još jednom posipamo preostalom smjesom krušnih mrvica, parmezana i gaude. Ovako pripremljen poriluk stavljamo peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Nakon 40 minuta, jelo izvadimo iz pećnice i ostavimo da malo odstoji. Zatim poriluk izrežemo i poslužimo. Dobar vam tek! (finirecepti.net.hr)