Aktualno OG sada Ogulin

Za “Bajkovitu zimu uz ognjište” 15 tisuća kuna osiguralo Ministarstvo kulture i medija

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i 2020. godine raspisalo je natječaje za predlaganje programa javnih potreba u kulturi, za koje se sredstva osiguravaju iz Državnog proračuna. U okviru Poziva za financiranje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske zaprimale su se i prijave za programe književnih manifestacija. Na poziv je pristiglo ukupno 217 prijava, a Ministarstvo će sufinancirati 146 programa, u ukupnom iznosu od 3.863.700,00 kn.

Među ustanovama čiji su programi odobreni je i Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke! Prijavljeni program pod nazivom “Bajkovita zima uz ognjište” pozitivno je ocijenilo Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost u sljedećem sastavu: Lahorka Plejić Poje, predsjednica, Iva Grgić Maroević, Ivica Matičević, Nikola Petković i Katica Matković Mikulčić.
Pripovijedanje, odnosno usmena pripovjedna književnost, najstariji je oblik književnosti koji živi i danas. Nekoć je ono bilo neizostavni element zajedničkih večeri uz toplo ognjište u krugu obitelji, ali i danas brojni umjetnici njeguju tu vještinu usmenog prenošenja priča.

U Ivaninoj kući bajke spojit će tradiciju s novim vremenima i pokrenuti projekt koji objedinjuje usmenu pripovjednu književnost i suvremenu tehnologiju. Tako će programom povezati naše poznate domaće pripovjedače i bajkovito digitalno ognjište Ivanine kuće bajke. Osim toga, iako pripovijedanje nužno podrazumijeva i slušatelje, u nemogućnosti dolaska publike zbog epidemioloških mjera,  organizirat će se prijenos putem digitalnih medija. Za provedbu ovog projekta Ministarstvo je odobrilo 15.000,00 kn.

Odobreni programi po predlagatelju