Aktualno OG sada Ogulin

Osnovno obrazovanje odraslih

Svake godine se u Državnom proračunu osiguravaju sredstva za financiranje polaznika u programu osnovnog obrazovanja odraslih.

To znači da je za polaznike završavanje osnovnog obrazovanja besplatno.

Polaznici uključeni u projekt opismenjavanja mogu besplatno završiti i program osposobljavanja za jednostavnija zanimanja.
Polaznici će steći opća teorijska znanja i vještine iz svih područja osnovnog obrazovanja (1. do 8. razred), stručna znanja i vještine iz pojedinog programa osposobljavanja za jednostavnije zanimanje te osnovna znanja i vještine informatičke pismenosti i sporazumijevanja na stranom jeziku (engleski).
Osnovno obrazovanje podijeljeno je u VI obrazovnih razdoblja (I. obrazovno razdoblje čine 1. i 2. razred; II. obrazovno razdoblje čine 3. i 4. razred, a III. do VI. obrazovno razdoblje odgovara razredima od 5. do 8.). Polaznici se upisuju u pojedino obrazovno razdoblje na temelju završenog razreda u prethodnom obrazovanju. Pravo na upis u viši razred imaju oni polaznici koji su u propisanom roku odslušali i položili sve ispite.
Usporedo sa završavanjem osnovnog obrazovanja, polaznici mogu u V. i VI. obrazovnom razdoblju upisati i stručno osposobljavanje za jednostavnije zanimanje, za što dobivaju Uvjerenje o osposobljavanju za odabrano zanimanje.
Trajanje programa
– Minimalno 18 tjedana po obrazovnom razdoblju. U jednoj školskoj godini polaznici mogu završiti dva obrazovna razdoblja. Programi osposobljavanja za jednostavna zanimanja traju od 2 do 4 mjeseca.
Uvjet za upis
– Navršenih 15 godina života
Dokumenti potrebni za upis
– Svjedodžba zadnjeg završenog razreda osnovne škole
– Domovnica
– Rodni list
Program je besplatan za sve polaznike.
Vlada Republike Hrvatske je u skladu s Rezolucijom Ujedinjenih naroda o desetljeću pismenosti u razdoblju od 2003. do 2012. godine pokrenula projekt “Za Hrvatsku pismenosti: put do poželjne budućnosti – Desetljeće pismenosti u Hrvatskoj 2003.-2012.”. Projekt se provodi pod vodstvom i praćenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja. Svrha projekta je osobama starijim od 15 godina omogućiti završavanje osnovnog obrazovanja te poboljšati obrazovnu razinu u Republici Hrvatskoj omogućavanjem nastavljanja obrazovanja odraslim osobama. U sklopu projekta predviđeno je da se osobama koje na ovaj način završe osnovnu školu omogućuje osposobljavanje za obavljanje jednostavnih poslova u nekom zanimanju, kako bi se lakše zaposlile.
Za više informacija obratite se putem elektronske pošte na adresu [email protected] ili putem telefona na broj +385 47 522 257.
#POUOgulin #ZnanjeJeMoc #ObrazovanjeJeIn