Aktualno Županija

U Slunju obustavljen projekt na Rastokama, gradonačelnik Katić o izvođaču radova: Njihov posao je blamaža, i ono što je odrađeno loše je napravljeno

Kako će obustava radova na Rastokama utjecati na gradski proračun?, pitanje je koje je postavio gradski vijećnik Goran Glavurtić.

U gradu Slunju zapela realizacija europskog projekta na Rastokama. Naime, kako obavještavaju iz gradske uprave zbog nepoštivanja ugovornih obveza raskinut je ugovor s tvrtkom Apex-ing d.o.o., izvoditeljem radova na izgradnji novog mosta preko Korane i novoj šetnici, rekonstrukciji i uređenju mosta sv. Ivana, te uređenju postojeće šetnice u Rastokama.

  • Uslijed raskida ugovora obustavljeni su svi radovi na mostovima i šetnici sve do okončanja novog postupka javne nabave za odabir izvoditelja radova, ističu u nastavku.
    No, kakvo je stvarno stanje stvari pokušao je saznati gradski vijećnik Goran Glavurtić na zadnjoj sjednici gradskog vijeća, ističući kako javnost opravdano pita čija je odgovornost raskidanja ugovora s izvođačem radova te kako će to utjecati na proračun Grada. Gradonačelnik Jure Katić odmah na početku odbio je bilo kakve insinuacije da se radi o namjernom raskidu radova.
  • Ne bi mi raskinuli ugovor da je bilo sve u redu. Žao mi je da je do toga došlo, projekt je trebao biti gotovo do 9 mjeseca 2020. godine.

U svom obrazloženju gradonačelnik Katić naveo je kako je izvođač olako shvatio svoje obveze i propisane rokove, kao i nabavu materijala za radove.

  • Najveći problem predstavljala je drvena građa, hrastovu građa nije lako naći na ovim prostorima, izvođač je obećavao da je sve riješeno međutim osobno sam se uvjerio u Petrinji gdje je nabavljao robu, da to nije tako. Grad više nije mogao odugovlačiti, ovaj dio posla čista je blamaža, slabo je određeno i ono što je napravljeno, poručuje gradonačelnik Katić dodajući pritom kako je zbog toga pokrenut i sudski spor.
  • Nadam se da nećemo imati velikih problema zbog toga, nešto će nas sigurno i koštati, no vjerujem da će nam produžiti vrijeme realizacije ovog projekta.

Inače, cijeli projekta je 85 postotno sufinanciran europskim novcem, a ostatak pokriven iz fonda za sufinanciranje projekata iz EU fondova.

  • Do sad smo imali složenu dobru financijsku konstrukciju za realizaciju projekta, šta će biti u buduće, ne znam. Da li će se to u konačnici odraziti i na naš proračun, ne vjerujem puno, ali ne vjerujem i da neće, jer cijene koje su bile prije dogovorene, više neće biti iste. Nakon okončanja završnog obračuna s izvođačem i novog postupka javne nabave znat će se šta je na stvari, kazao je na kraju gradonačelnik Katić. (kaportal.hr)