Aktualno Auto svijet Magazin

SsangYong Rexton (2021.), dojmljivi SUV u osvježenom izdanju od još uvijek nedovoljno prihvaćene marke

SsangYong, marka koju svi hvale, ali nije ni u primislima kupaca, sada donosi veliko osvježenje za njihov najpoznatiji model – Rexton…

SsangYong Motors je predstavio novi Rexton. Izvedba koja je zapravo temeljit facelift, može se pohvaliti novim izgledom prednjeg dijela i preuređenim stražnjim dijelom, ali zadržava kvalitete, prostor i donosi puni potencija SUV modela.

Rexton spaja preuređenu vanjštinu s novom, modernom unutrašnjošću, a pritom se i dalje može pohvaliti naprednom tehnologijom sigurnosti i zabave. Ova nova modelska izvedba (Y21) donosi promjene i u svom pogonskom sustavu – s jačim motorom i uvođenjem novog 8-stupanjskog automatskog mjenjača. A zasigurno odlično zvuči i 7-godina jamstva, koje kupac dobiva…
Sa svih aspekata, Rexton s Y21 model ima privlačan dizajn, s moćnim, čvrstim stavom koji služi kao čvrst temelj za njegovu vrhunsku dinamiku vožnje i upravljanja. Iznutra Rexton još više impresionira novom digitalnom nastupom, tehnologijama pomoći vozaču, sigurnosnim značajkama i multimedijskim paketima. Dizajniran za aktivan životni stil, novi Rexton premašuje očekivanja pružajući prostranu udobnost, praktične sposobnosti za kretanje bilo gdje i vrhunsku sigurnost. I kao što biste očekivali od tvrtke koja ima preko 65 godina iskustva…

Rexton pogonski sustav koristi poboljšani turbo dizelski motor od 2,2 litre proizvođača SsangYong, koji sada pruža maksimalnu snagu od 202 KS i najveći okretni moment od 441 Nm. Ovaj vrlo učinkovit, izuzetno tih, motor e-XDi 220 donosi progresivno ubrzanje i snažni okretni moment. Jedino je problem nešto veći CO2, prema WLTP, gotovo 225 g/km…

Rexton je sada opremljen potpuno novim 8-brzinskim automatskim mjenjačem tipa FR, kojeg proizvodi Hyundai Transys – također se isporučuje Genesisu, Hyundaiju i Kiji. Njegova poboljšana težina i učinkovitost pruža uglađeni sofisticirani odgovor i smanjenu buku, vibracije i grubost (NVH).

Rexton ne nudi samo stvarni napredak na cesti i terenu, već ih nudi i na ekranu. Izbor su dva napredna infotainment sustava ovisno o razini opreme – oba uključuju DAB radio, izvrsnu povezanost s Apple CarPlayom i Google Android Auto, kameru za vožnju unatrag i prikazanu na zaslonu od 8,0 ”(Ventura) ili još većem, 9,2-inčnom zaslonu, uključujući TomTom navigaciju na Ultimate modelima.

Rexton predstavljaju kao najsigurnije vozilo u svojoj klasi. Izgrađen je na čvrstoj konstrukciji kućišta i sadrži sveobuhvatan paket najnovijih elektroničkih sigurnosnih pomagala. Ima izuzetno čvrste temelje – njegova konstrukcija na tijelu izgrađena je od ultra čvrstog čelika od 1,5 Gpa – prvi na svijetu. Zapravo, 81,7% čelične ploče u karoseriji automobila koristi čelik visoke čvrstoće i visoke gustoće. To pruža izvrsnu krutost i zaštitu u sudaru kako bi se maksimalizirao siguran prostor u kabini.
Rexton Ventura, koji predstavlja paket opreme, dolazi s automatskim mjenjačem, ima sedam sjedala, novi dizajn aluminijskih kotača veličine 18″, LED prednja svjetla, potpuno digitalnu konzolu od 12,3″, dvozonsku klimu, zaslon osjetljiv na dodir od 8″ s Apple CarPlay i Google Android Auto. Ima servo upravljač, grijani kožni upravljač, kao i podesiva, grijana i ventilirana prednja sjedala, TPU presvlake od umjetne kože, prednji i stražnji parkirni senzor te stražnju kameru. Sigurnosni komplet uključuje 9 zračnih jastuka, autonomno kočenje u nuždi, upozorenje na sigurnosnu udaljenost, upozorenje na napuštanje trake, upozorenje na start prednjeg vozila, upozorenje na ograničenje brzine, pametna duga svjetla i kontrolu ljuljanja prikolice.

Dok Rexton Ultimate, donosi automatski mjenjač i sedam sjedala, naplatke od 18 cola, LED prednja svjetla, LED svjetla za maglu, 9-inčni HD audio zaslon s TomTom navigacijom, osvjetljenje raspoloženja u unutrašnjosti, završna obrada vrata od nehrđajućeg čelika, straga kamera za gledanje sa sustavom nadzora 3D 360, upozorenjem na sudar pri promjeni trake, upozorenjem za otkrivanje mrtve točke, upozorenjem za stražnji poprečni promet, vrhunskim kožnim presvlakama, grijanim i ventiliranim električnim sjedalima i ‘pametnim’ elektroničkim vratima stražnjeg dijela.

Očekivana cijena u Velikoj Britaniji je oko 40.000 funti. Ssangyong modeli su kod nas dostupni preko zastupnika KMAG (Kia i Volvo). (autoportal.hr)(foto:Ssangyong)

autoportal