Aktualno Županija

Grad Karlovac zbog projekta Karlovac II diže kredit od 44 milijuna kuna – otplaćivat će ga 10 godina, pročelnica Malović: Grad će ostati nisko zadužen

Za realizaciju najvećeg komunalnog projekta, Karlovca II, Grad će dignuti kredit od 44,3 milijuna kuna.

– Njime ćemo financirati oko 40, možda 45 posto Karlovca II, za koji je u našem proračunu planirano 92,5 milijuna kuna, kazala je pročelnica za financije Lidija Malović.Od spomenutih 92,5 milijuna kuna, 16 milijuna bit će pomoć Hrvatskih voda, više od 32 milijuna kuna Grad će osigurati iz tekućih prihoda proračuna u tri godine, a 44,3 milijuna osigurati kreditnom.

Grad će ga dignuti kod Privredne banke, s fiksnom kamatnom stopom od 1,03 posto godišnje, uz troškove obrade kredita 0,05 posto. Nakon isteka roka korištenja kredita 31. ožujka 2024. godine, slijedi poček od 9 mjeseci, a otplata kredita počinje u siječnju 2025. godine, u jednakim tromjesečnim ratama, 10 godina.- Grad će ostati nisko zadužen, s 5 do 6 postotnom stopom zaduženosti samog Grada. Uz jamstva koja smo dali za Zelenilo i Gradsku toplanu, to će biti između 10 i 11 posto i ukupni iznos otplate kredita ostat će u granicama ispod 10 milijuna kuna godišnje, rekla je Malović i dodala da Grad mora od Ministarstva financija zatražiti suglasnost za zaduženje, a daje ju Vlada RH u roku od 40 dana.

Karlovac II ili Aglomeracija Karlovac – Duga Resa obuhvaća izgradnju vodnokomunalne infrastrukture, odnosno, izgradnju sanitarnog sustava odvodnje, i rekonstrukciju vodoopskrbe i postojećeg odvodnog sustava, a investicija Grada Karlovca na dijelu tog zahvata obuhvaća rekonstrukciju cca 9,5 kilometara prometnica, izgradnju cca 7 kilometara nogostupa i 9,5 kilometara DTK mreže.

Obnovit će se i rekonstruirati javna rasvjeta te izgraditi oborinska kanalizacija u svrhu razdjelnog sustava odvodnje.

– Cilj je cjelovita obnova podzemne i nadzemne komunalne infrastrukture u dijelovima grada u kojima će projekt biti realiziran, kažu u gradskoj upravi.(KAportal)