Aktualno OG sada Ogulin

Ravnateljica Dječjeg vrtića “Bistrac” Anita Domitrović: Svaka promjena predstavlja izazov

Na čelo Dječjeg vrtića „Bistrac“ Ogulin nova ravnateljica Anita Domitrović došla je  krajem prosinca (točnije 19. prosinca 2020. godine), dakle prije nepuna tri mjeseca.
Rado je pristala na naš poziv da nam odgovori na nekoliko pitanja, a što smo doznali pročitajte u nastavku.

Je li to bio velik izazov, kako ste se na to odlučili?
Svaka promjena radnog mjesta u bilo kojem obliku predstavlja izazov. Kada sam prvi put počela raditi, bio je to veliki izazov s puno pitanja čiji sam odgovor dobila praksom, odnosno kontinuiranim radom s djecom te suradnjom s roditeljima i kolektivom u cjelini. Posao ravnateljice također je jedan izazov, prije svega jer nije usko vezan uz odgojno-obrazovni rad s djecom, već su primarne zadaće rukovođenje, upravljanje materijalnim i financijskim poslovanjem, praćenje pravnih propisa itd. Odlučila sam se na taj korak jer smatram da je svaka promjena u životu dobro došla te sam spremna unijeti promjene u ustanovu kako bi svi njeni dionici bili sretni i uspješni u svom radu.

Prije ste radili kao odgojiteljica u grupama, s djecom?
Da, radila sam kao odgojiteljica 25 godina tijekom kojih sam stekla iskustvo, ali i uvidjela „greške u sustavu“, odnosno otežavajuće okolnosti u radu s djecom, suradnji s roditeljima, stručnom usavršavanju i funkcioniranjem ustanove u cjelini. Tu sam se odlučila na djelovanje jer sam ponukana iskustvom dobila viziju o unapređenju rada ustanove za dobrobit prije svega djece, a potom kolektiva u cjelini. Rad s djecom veliki je izazov i koliko god mislili da imate dovoljno prakse, vremena se mijenjaju, a time i djeca. Stoga su potrebni različiti oblici prilagodbe i konstantnog usavršavanja kako bi rani i predškolski odgoj koji obavljamo dosegnuo što je moguće bolje rezultate. Baš kao i rad s djecom, tako je i rad s kolektivom i roditeljima posebna vrsta izazova koji zahtjeva međusobno razumijevanje, iskrenost i podršku. To je izuzetno važna stavka na kojoj ću kao ravnateljica raditi da bude što uspješnija.

Jesu li vas dočekali „kosturi iz ormara“?
Kao i svakog novog rukovoditelja, naravno da vas dočeka prošlost prethodnog jer svatko od nas ima drugačiji način rada. Ništa nije teško da se ne može ispraviti i provesti na drugačiji način, a tako će vjerojatno biti i svim sljedećim ravnateljima poslije mene. Imam veliku podršku kolegica i smatram da mi je to veliki vjetar u leđa, da kolektiv učinim zadovoljnim i uspješnim. Vrlo je bitna međusobna motivacija „osmijehom“ jer to je taj faktor sreće koji daje pozitivnu energiju za rad.

Hoćete li nešto mijenjati u radu Vrtića i odnosima s roditeljima?
U radu Vrtića svakako imam u planu promjene, no korak po korak. Prvotno treba utvrditi afinitete djece, roditelja i kolegica odgojiteljica, gledajući s ove druge „rukovodeće“ strane, sve dobro procijeniti i uzeti u obzir, a nakon toga i djelovati na način koji će biti učinkovit. U planu su razni projekti rada s djecom na nivou skupina, zajedničke radionice s roditeljima te naposljetku razvijanje suradnje svih dionika odgojno-obrazovnog procesa.

Koliko je korona promijenila način rada vrtića?
Korona je dosta promijenila funkcioniranje rada Vrtića, no situacija je globalnog karaktera i zahtijeva prilagodbu za dobrobit sviju. Stopirani su brojni izleti, nema roditeljskih sastanaka, priredbi i predstava što je u vrtiću izuzetno važno kao dio programa i djeca su na neki način „zakinuta“. No, kao što sam rekla, ideja dobrobiti svih je iznad svega, prilagođavamo se najbolje što možemo novonastalim uvjetima i nadamo se svjetlijoj budućnosti.

Problem je što ste ostali bez logopeda, zašto, što ćete sada?
Dosadašnji prof. logoped Helena Vukelja, radila je na nepuno radno vrijeme i pružili su joj se bolji uvjeti u Bolnici Ogulin te je iskoristila tu mogućnost, ali evidentno je da smo ostali bez stručne suradnice koja je kao takva nama neophodna. Taj problem riješit će se otvorenjem novog Vrtića jer smo dužni rukovoditi se Državnim pedagoškim standardom koji propisuje i uvjetuje broj stručnih suradnika/ca na određeni broj djece. To znači da će se sukladno broju upisane djece zaposliti i određeni broj stručnih suradnika (pedagog, psiholog, defektolog/logoped).

Uskoro će se otvoriti novi Vrtić. Hoćete li vi biti na čelu i kako će se organizirati rad?
U planu je otvorenje novog Vrtića na Svetom Petru od nove pedagoške godine 2021/2022., koji će biti matični objekt, a postojeći Vrtić u ulici Petra Preradovića 23, postat će područni objekt. To znači da je ustanova Dječji vrtić „Bistrac“ jedinstvena bez obzira što je na dvije lokacije i imat će jednog ravnatelja. Administrativno prelazimo u novi Vrtić gdje ću vršiti poslove ravnatelja za oba objekta naše ustanove. Rad će se organizirati kao i do sada, ali pobliže će se znati kada dobijemo točan uvid u broj upisane djece.

Hoće li biti potrebe za novim zapošljavanjima?
Po dosad spomenutom povećavanju kapaciteta Vrtića svakako će biti potrebe za novim djelatnicima, no sve će se vidjeti kada pristignu prijave i dobijemo podatke o točnom broju djece. Prema broju djece Državnim pedagoškim standardom određuje se broj ostalih djelatnika, od odgojitelja, stručnih suradnika, tehničkog osoblja itd.

Hoće li novi Vrtić riješiti problem sa smještajem svih zainteresiranih u Vrtić?
Svakako, upravo je i s tim ciljem građen. Sadašnji vrtić nema dovoljno prostora za smještajem djece mnogih zainteresiranih roditelja jer se u današnje vrijeme javlja sve veća potreba za upisom djece u vrtić. Nadamo se da će novim vrtićem biti omogućeno primanje sve djece za koju postoji potreba ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Postoji mogućnost e-upisa od ove godine, što to znači?
Naš Vrtić ušao je u projekt „Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“, čiji je cilj uključiti ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u informatizirani sustav za prijavu i upis djece u Vrtić. Potpisan je Ugovor od strane Osnivača tj. gradonačelnika, mene kao ravnateljice Vrtića i državnog tajnika koji zastupa Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva. E-upisima roditeljima će se omogućiti jednostavniji i napredniji sustav za prijavu djeteta, što je u današnje vrijeme pandemije korona virusa izrazito važno. Ovaj tjedan imali smo zajednički online sastanak s predstavnicima e-upisa i s obzirom da je to sve nešto novo i da treba dodatna edukacija zaposlenika te će zbog toga sve nažalost kasniti, dogovoreno je s Osnivačem da ćemo ovu godinu zahtjeve zaprimati na stari način tj. donošenjem zahtjeva i potrebne dokumentacije u Vrtić ili putem maila. Dakle, ove godine zbog otvaranja novog Vrtića moramo ranije krenuti s primanjem zahtjeva jer moramo znati koliko će se djece upisati zbog uvida u potrebe za dodatnim djelatnicima. Zbog pandemije korona virusa i predstavnici e-upisa kasne s informacijama, nabavom informatičke opreme i edukacijom zaposlenika pa ćemo ovu godinu javni poziv za prijavu djece u Vrtić objaviti u mjesecu travnju te će roditelji o svemu biti obavješteni putem naše web stranice. Nadamo se i vjerujemo da ćemo iduću godinu sigurno imati e-upise te će o tome roditelji biti pravodobno obavješteni.

Je li danas teško naći odgojitelja?
Živimo u vremenu neprestanih izazova, stresa, ali i lijepih gesti. Naći odgojitelja nije lako, još manje kvalitetnog odgojitelja, ali sigurna sam i znam da ima kolegica koje će ukazati povjerenje ovoj ustanovi, a prije svega djeci jer tko zadobije dječje povjerenje, zadobio je i moje! Danas su izazovna vremena, pa prema tome takva su i djeca, stoga odlike odgojitelja moraju biti snalažljivost, prilagodba, stalno usavršavanje, a preduvjet svemu tome je ljubav prema poslu odnosno, ljubav prema djeci, njihovim interesima i potrebama. U zadnje vrijeme ima dosta mladih kolegica koje su se javile u Vrtić na praksu, ali i odgojiteljica koje rade u susjednim općinama i koje bi se rado htjele vratiti u svoj Grad. Prema tome očekujem da ćemo imati dovoljno potrebnog kadra.

Zna li se kad će biti otvorenje novog Vrtića?
Otvorenje novog Vrtića, kao što sam već i rekla, bit će od nove pedagoške godine 2021./2022. koja započinje 1. rujna 2021. Sva energija za realizaciju tog plana od strane Osnivača i nas kao Vrtića usmjerena je k tome cilju i planiramo ostvarenje projekta.
S obzirom na sve navedeno, nadam se da će se svi ovi planovi i projekti ostvariti, zajedničkim idejama o podizanju kvalitete i sadržajnosti ustanove na zadovoljstvo djece, roditelja i odgojitelja.