Aktualno Županija

“Smanjuju” se karlovačko Vijeće i Županijska skupština – zakonske promjene donijele i jednog zamjenika župana i gradonačelnika

zupanijska-skupstina 12 2019 ist

Umjesto po dva zamjenika župana i gradonačelnika, Karlovačka županija i Karlovac će ih od predstojećih lokalnih izbora imati po jednog, a manje članova brojat će i predstavnička tijela, Županijska skupština i Gradsko vijeće.

Novine su to koje je, uz ostale, donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi iz 2020. Po njemu, u županijama s više od 100.000 do 200.000 stanovnika Županijska skupština ima 37 članova, a Gradsko vijeće u gradu s više od 35.000 do 60.000 stanovnika, 21 člana, kao i da u županiji koja ima do 250.000 stanovnika, jedinici lokalne samouprave koja ima više od 10.000 do 100.000 stanovnika i gradu koji je sjedište županije, župan i gradonačelnik, odnosno, općinski načelnik imaju jednog zamjenika koji se bira zajedno s njima.Upravo su Karlovac i Karlovačka županija u tim kategorijama pa će karlovačko Vijeće, umjesto dosadašnjih 25, imati 21 vijećnika, a Županijska skupština, umjesto dosadašnjih 41, 37 vijećnika. Iznimno, broj vijećnika, u oba ova predstavnička tijela, može biti i veći kako bi se postigla zastupljenost srpske nacionalne manjine, a u Karlovačkoj županiji bira se i zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine.

Sadašnji zamjenici i vijećnici dužnost obavljaju do isteka mandata. Ne bude li kakvih promjena zbog epidemiološke situacije, lokalni izbori bit će 16. svibnja. (KAportal)

Posljednje objavljeno

MOJA PRIČA Dragica Luketić, predsjednica udruge ‘Radost’ iz Ogulina

OgPortal

Sufinanciranje troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka

OgPortal

Organizirat će se punktovi za masovno cijepljenje

OgPortal

Greške s platformom Cijepise, Beroš: Isprike svima, sve ćemo još provjeriti

OgPortal

Zaplijenjena dva kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA

OgPortal

Kapsula Crew Dragon s posadom lansirana prema ISS-u

OgPortal