Aktualno Županija

“Smanjuju” se karlovačko Vijeće i Županijska skupština – zakonske promjene donijele i jednog zamjenika župana i gradonačelnika

Umjesto po dva zamjenika župana i gradonačelnika, Karlovačka županija i Karlovac će ih od predstojećih lokalnih izbora imati po jednog, a manje članova brojat će i predstavnička tijela, Županijska skupština i Gradsko vijeće.

Novine su to koje je, uz ostale, donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi iz 2020. Po njemu, u županijama s više od 100.000 do 200.000 stanovnika Županijska skupština ima 37 članova, a Gradsko vijeće u gradu s više od 35.000 do 60.000 stanovnika, 21 člana, kao i da u županiji koja ima do 250.000 stanovnika, jedinici lokalne samouprave koja ima više od 10.000 do 100.000 stanovnika i gradu koji je sjedište županije, župan i gradonačelnik, odnosno, općinski načelnik imaju jednog zamjenika koji se bira zajedno s njima.Upravo su Karlovac i Karlovačka županija u tim kategorijama pa će karlovačko Vijeće, umjesto dosadašnjih 25, imati 21 vijećnika, a Županijska skupština, umjesto dosadašnjih 41, 37 vijećnika. Iznimno, broj vijećnika, u oba ova predstavnička tijela, može biti i veći kako bi se postigla zastupljenost srpske nacionalne manjine, a u Karlovačkoj županiji bira se i zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine.

Sadašnji zamjenici i vijećnici dužnost obavljaju do isteka mandata. Ne bude li kakvih promjena zbog epidemiološke situacije, lokalni izbori bit će 16. svibnja. (KAportal)