Aktualno Županija

Predstavljen sadržaj vremenske kapsule iz crkvenog tornja – prvi je iz vremena bana Josipa Jelačića, jedan ima čak i cijene hrane u to doba

U Franjevačkom samostanu predstavljen je sadržaj vremenske kapsule pronađene u križu na zvoniku crkve Presvetog trojstva, koji je maknut zbog oštećenja u nedavnom potresu.

– Danas pridodajemo još jedan važan i nadasve zanimljiv artefakt, svitke iz vremenske kapsule koji su nam ostavili tadašnji vizionari, graditelji i obnovitelji nedavne povijesti. Činimo i trenutak kad ćemo ovim svicima dodati i svoj svitak budućim generacijama. Do toga trenutka nas čeka strpljiva obnova crkve i zvonika Franjevačkog samostana sa svojim vrijednim muzejom nastralim u nedavnom potresu. Bit će potrebno u to sve ugraditi i volje i znanja, a također i novaca, rekao je fra Krunoslav Albert, gvardijan Franjevačkog samostana. U kapsuli su pronađena četiri svitka – dokumenta, jedan zapis i jedna potvrda. Zadnji iz 1938. I taj svitak je, rekao je gvardijan, važan jer je upravo iz perioda za koji nemaju samostansku kroniku. Dokumenti iz 30-ih godina su oduzeti 1949. godine i do danas nisu vraćeni.

– Sve četiri isprave pisane su na papiru, vjerojatno impregniranom voskom, a ne na pergameni kao što smo prvo mislili. Pisani su klasičnom tintom. Svi dokumenti imaju dekorativne ukrase u crnoj, plavoj i crvenoj tinti i detalje zlata, smatra se da je to zlatni prah, kazala je Sonja Kočevar, pročelnica Konzervatorskog odjela Karlovac.Prvi svitak je iz 1858. godine iz doba vladavine Franje Josipa I, bana Josipa Jelačića i kardinala Haulika. Navedeno je tko je tada vladao, imao svjetovnu, a tko crkvenu vlast, a zanimljivo, navedeni su i profesori karlovačke Gimnazije u to doba. Ono što je konzervatorima vrlo interesantno, spominje se Prokopije Godler koji je pozlatio križ i jabuku.

S tim dokumentom bio je i prijepis starijeg dokumenta na njemačkom jeziku, koji govori o tome tko su bili majstori, ali i popis prehrambenih namirnica i njihove tadašnje vrijednosti, odnosno cijene.Treći dokument je iz 1883. za koju nismo znali da je tad bila restauracija. Isto se opisuju predstavnici vlasti, čak i gradski činovnici. Četvrti svitak je iz 1938. iz vremena kardinala Alojzija Stepinca. Detaljno se navodi što se restauriralo na crkvi, a interesantno je da je sve četiri restauracije tornja platio – Grad Karlovac.(KAPortal)