Aktualno OG sada Ogulin

Đulin ponor kao atraktivno mjesto demonstracije Magnusovog efekta

Jučer je, u suradnji s Gradom Ogulinom, obavljeno snimanje znanstvenih pokusa iz fizike, za potrebe otvorenog dana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u okviru kojeg se Fizički odsjek predstavlja manifestacijom Fizika danas.

Za snimanje je izabran Đulin ponor, kao atraktivno mjesto demonstracije Magnusovog efekta, vrlo neobičnog gibanja kojeg je prvi razjasnio njemački fizičar i kemičar Heinrich Gustav Magnus. U pokusu je proučavano kretanje lopte s vidikovca iznad ponora do dna kanjona. Ovo gibanje je od velike važnosti u sportovima s loptom, balistici i drugim područjima. U izvedbi pokusa sudjelovali su fizičari s PMF-a Nikola Poljak, Mirjana Bijelić i Dalibor Paar i speleologinja Pava Vidić.
Cilj je zainteresirati djecu i mlade za prirodoslovlje, odnosno STEM područja, koja su temelj novih zanimanja 21. stoljeća.

Je li pokus u potpunosti uspio, Ogulinci će moći doznati 26. ožujka na otvoreni.phy.hr, budući da se zbog epidemioloških uvjeta događanje u potpunosti odvija online. Na ovaj način Ogulin će biti dio tog događanja čime se pored ostalog žele istaknuti potencijali Đulinog ponora i kanjona Dobre za razvoj edukativnih programa.