Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinska bolnica uspješno podmiruje račune za lijekove, te nema problema u opskrbi

Veledrogerije su početkom mjeseca ponovno upozorile na povećanje duga, odnosno na nastavak neplaćanja isporučenih lijekove. U samo mjesec dana dugovi za lijekove porasli su s 5,2 milijarde na više od 6 milijardi kuna.

Tako je HUP 5. ožujka izvijestio kako su veledrogerije, svaka u skladu sa svojim internim propisima, započele s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito. Najgora situacija je kod dvadesetak bolnica čiji dug je premašio godinu dana.

Dugovi bolnica dosegli su 4,5 milijardi, a ljekarnama 1,5 milijardi, za što predstavnici veledrogerija kažu da je neodrživo stanje i da su nužne promjene koje će konačno prekinuti stalni rast dugova u zdravstvenom sustavu.

Zanimalo nas je kakva je situacija s našom Općom bolnicom i bolnicom branitelja Domovinskog rata Ogulin, kolika su dugovanja i ima li poteškoća sa lijekovima.

Iz odgovora kojeg smo dobili, saznajemo da trenutno dugovanje bolnice za lijekove i potrošni medicinski materijal iznosi 2.464.699,00 kuna, a od toga je dospjelo 1.689.198,00 kn. Ugovoreni rokovi plaćanja iznose 60 dana, a najveći dio navedenog dospjelog duga je starosti do 90 dana, tako se može reći da bolnica u zadovoljavajućem ritmu i uspješno vrši podmirivanje potraživanja. Stanje opskrbe lijekovima i potrošnim medicinskim materijalom u ljekarni ustanove je normalno, što znači da nema nikakvih obustava niti restrikcija, pa prema trenutačnoj situaciji pacijenti ogulinske bolnice ne trebaju biti zabrinuti zbog eventualne nestašice lijekova.