Aktualno Županija

U postotku najveći porast novorođenčadi u 2020. godini imao je – Slunj, od gradova Karlovačke županije u malom plusu i Ozalj

Državni zavod za statistiku tek će polovicom godine objaviti detaljno izvješće o demografskim kretanjima u 2020. godini, no portal gradonačelnik.hr obavio je vlastito istraživanje o broju novorođene djece u protekloj godini.

Iako su podaci uglavnom loši, u 50 je gradova (od, podsjetimo, ukupno 128 koliko ih Hrvatska ima), prošle godine rođeno više djece nego godinu prije, a u još dva grada (Vodice i Pazin) brojka je identična.I te su pozitivne brojke uglavnom male, pa je rekorder Osijek u kojem je rođeno točno 50 beba više nego u 2019. godini, ali nama je zanimljivo da je postotni rekorder – Slunj. Naime, nakon vrlo loše 2019. godine u kojoj je rođeno 26 beba, u prošloj pandemijskoj godini Slunjani su se imali razloga veseliti rođenju 38 mališana, što je porast od čak 46%.

Od gradova Karlovačke županije u malom plusu je i Ozalj – tamo je rođena 21 beba, za četiri više nego godinu prije.U istraživanju su predstavljeni samo gradovi koji su u plusu pa još nema točnih podataka za ostale gradove. Možemo, međutim, reći, da je u Karlovcu prošle godine rođeno 799 beba, 27 manje nego godinu prije, no, dakako, nisu u karlovačkoj bolnici rađale samo Karlovčanke, baš kao što vjerojatno ima i Karlovčanki koje su rađale negdje drugdje.(KAportal)