Aktualno OG sada Ogulin

Utorkom iz muzejskog arhiva – Jelačić planinar

I ovog utorka uobičajena povijesna crtica iz Facebook objave Zavičajnog muzeja Ogulin.
Na današnji dan 1848. godine kralj Ferdinand I. Habsburgovac u Beču je imenovao Josipa Jelačića hrvatskim banom i unaprijedio ga u čin generala.
Danas svi poznaju bana Josipa Jelačića kao velikog vojskovođu, no malo je poznato da je Josip Jelačić rane godine svoga političkog života proveo u Ogulinu, a dao je svoj doprinos i hrvatskom planinarstvu.
Naime, Saski kralj Friedrich August II. bio je strastveni botaničar koji je, u namjeri da istraži floru hrvatskih planina, poduzeo dva velika putovanja u Hrvatsku. Na njima su ga pratili mnogi naši i strani znanstvenici te ugledne ličnosti, među ostalima i tadašnji pukovnik ogulinske pukovnije Josip Jelačić.
Na prvom putovanju 1838. godine obišli su Klek, Velebit, Biokovo, Učku i Zmijsko brdo na Pelješcu, a na drugom 1845. Golu Plješivicu i ponovno Velebit.
Premda je Josip Jelačić planinario po službenoj dužnosti kao vrsni vojnik koji je kralju pružao sigurnost prigodom obilaska planina, možemo ga smatrati jednim od prvih planinara u Hrvatskoj i domaćinom tadašnjeg kralja u Ogulinu te na Kleku. (foto:ZMOgulin)