Aktualno Županija

Novo pooštravanje mjera za četiri županije, zatvaraju se i ugostiteljski objekti – među njima je i Karlovačka!

Od 11 sati održava se sjednica Vlade na kojoj će članovi Vlade dobiti informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i vezanom za potres. Na dnevnom su redu i tri zaključka o produženju mjera potpore gospodarstvu i građanima i za travanj, radi ublažavanja posljedica koronakrize odnosno potresa.

Nakon toga je Božinović rekao da zbog pogoršane epidemiološke situacije, Nacionalni stožer je na prijedlog županijskih stožera donio četiri nove odluke kojima se pooštravaju postojeće mjere koje stupaju na snagu odmah danas i to u Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. ” Mjere se odnose na ograničavanje broja ljudi na javnom okupljanju te obustavu ugostiteljskih objekata osim onih u skupini hoteli, kampovi, studentski i učenički domovi, a ostavlja se mogućnost dostave hrane “, rekao je.

Imamo ubrzanje širenja zaraze. Pandemija ne jenjava i ta situacija zahtjeva veliki stupanj opreza i pridržavanje mjera”, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

“Sutra će Stožer detaljnije govoriti o mjerama pogotovo kad govorimo o školskoj nastavi. Desetak županija prelazi ili je prešlo na online nastavu”, rekao je Plenković.

Ponovio je da će se nastaviti s isplatom potpora radnicima i za travanj, o čemu je detaljnije jučer govorio.

“Ta činjenica je omogućila da bismo prema procjenama Hrvatskoj zavoda za zapošljavanje do kraja ožujka trebali imati veći broj zaposlenih nego prošle godine u ožujku. Vrlo dobro idu i uplate za doprinose”, rekao je.

Dodao je će Vlada nastaviti i s nadoknadom fiksnih troškova za one kojima je zbog mjera ograničenja uvedenih zbog borbe s covidom-19 poslovna aktivnost onemogućena na način kako je to bilo ranije.

“Ovim smo pokazali da je država stala iza savojih poslodavaca, građana i njihovih obitelji”, rekao je Plenković.

“Zbog situacije na Banovini ćemo nastaviti s mjerom otpisa potraživanja za električnom energijom na potresom pogođenim područjima. Nastavlja se i s mjerom nenaplaćivanja cestarine na autocesti Zagreb-Sisak”, naglasio je.

“Danas je Europsko vijeće, glavne teme su borba protiv Covid-19, distribucija cjepiva, kontrola…a govorit će se i o Sredozemlju, Turskoj. Izrazito je puno tema”, kazao je premijer.

Spomenuo je i godišnjicu potresa u Zagrebu, rekavši da je održana konferencija o potresnom inženjerstvu.

“Bila je to prigoda da se rezimira sve što se dosad učinilo, što će se učiniti, rezimiraju naučene lekcije od ova dva potresa koja su prošle godine pogodila Hrvatsku”, rekao je Plenković.

Ministar Beroš izvijestio je o stanju s koronavirusom: “1071 čovjek na bolničkom liječenju. S jučerašnjim danom od 161 sekvenciranja u proteklih tjedan dana 113 je britanska varijanta, odnosno kod 70 posto sekvenciranih uzoraka utvrđen je britanski soj. Cijepljeno je 335.122 ljudi”.

Naglasio je kako bilježimo pad prosječne dobi oboljelih i dodao da to poziva na oprez i istaknuo da je broj zaprimljenih bolesnika opet veći od broja otpuštenih. Uoči Uskrsa rekao je kako apelira na izbjegavanje većih druženja s posebnim naglaskom na starije sugrađane i one s kroničnim bolestima.