Aktualno OG sada Ogulin

Danas je Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje

20210328_094719

Danas je Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje. Kršćanski je blagdan koji se slavi nedjelju prije Uskrsa. Njom započinje Veliki ili Sveti tjedan kada u osam dana slavimo najveće tajne kršćanstva, Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće. Na taj dan Crkva obilježava Isusov ulazak u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga.

Kada je ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine. U spomen na to, na Cvjetnicu se prije mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim ili maslinovim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj iz Evanđelja. Službeni latinski naziv “Nedjelja palmi” o muci Gospodnjoj potječe od jeruzalemskih kršćana koji su se od četvrtog stoljeća skupljali popodne na Maslinskom brdu i slavili produženo bogoslužje te uvečer u procesiji, s granama palme ili masline u ruci, ulazili u Jeruzalem.

Običaj se s vremenom širio po Europi, gdje su vjernici upotrebljavali zelene grane i grančice drugih drveća te ih nakon sudjelovanja u bogoslužju stavljali u svoje domove ili na polja želeći da Bog od njih izbavi zle sile i nevrijeme. S vremenom je uveden liturgijski blagoslov tih grančica i to baš na Cvjetnicu kako bi postalo očitije da zaštitna moć zelenih grana proizlazi iz blagoslova Crkve, a ne od nekih magičnih sila. Mesijanski ulazak u Jeruzalem prvoj je Crkvi bio toliko važan da su ga zabilježila sva četiri evanđelista (Luka, Matej, Ivan i Marko), međutim mi danas čitamo muku po Mateju.

Ogulinski vjernici su i danas nazočili svetoj misi, noseći na blagoslov maslinove grančice, koji je obavljen  prije mise, u parku ispred crkve.

Posljednje objavljeno

Rad pedijatrijske ordinacije u jednoj smjeni

OgPortal

Zoran Mamić: Podnio sam zahtjev za odsluženjem kazne u Bosni i Hercegovini!

OgPortal

Apel ravnateljice Doma zdravlja Zlate Kurelac

OgPortal

Žena i muškarac s Krka ostali bez više od milijun kuna, policija: ‘Ovo su najčešće online prevare‘

OgPortal

Tomislav Boljar (HSS) i Katarina Srakočić (SDP) traže povjerenje Dugorešana za još jedan mandat: Nastavljamo kadi smo stali

OgPortal

Došli na cijepljenje na Velesajam, dočekalo ih neugodno iznenađenje: ‘Netko za ovo treba odgovarati!‘

OgPortal