Aktualno Gastro Magazin

Uskršnji kolač s marelicama i bademima

Bliži nam se Uskrs. Ovaj izdašan Uskršnji kolač s marelicama i bademima mora pronaći put do vašeg blagdanskog stola.

Pitate se zašto? Pa zato jer je odličan!

Za pripremu 8 porcija će vam trebati slijedeći sastojci:

kompot od marelica, 200 g
bademi, 100 g sjeckanih
maslac, 150 g omekšalog
brašno, 250 g
mlijeko, 500 ml
šećer, 150 g
jaja, 3
gris, 40 g
liker od badema, 15 ml
šećer u prahu, 50 g
bademi, 30 listića
limun, 1
sol

Upute po koracima:
U zdjelu s omekšalim maslacem dodamo polovicu šećera, prstohvat soli i mikserom dobro izmiješamo sastojke. Zatim dodamo umućeno jaje i mikserom izradimo jednoličnu smjesu.
Potom u smjesu prosijemo brašno i žlicom izmiješamo sastojke. Smjesu premjestimo na dasku i dlanovima umijesimo jednolično tijesto. Dobiveno tijesto oblikujemo u kuglu, omotamo prozirnom kuhinjskom folijom i ostavimo da odstoji 60 minuta.
U vrelo mlijeko dodamo gris i kuhamo tri minute, stalno miješajući pjenjačom. Kuhani gris prelijemo u zdjelu i ostavimo da se malo ohladi.
Za to vrijeme od bjelanjaka, prstohvata soli i polovicom preostalog šećera istučemo čvrsti snijeg.
U zdjelu s mlakim grisom dodamo žumanjke i dobro izmiješamo. Zatim ulijemo liker od badema, promiješamo, dodamo marelice narezane na tanke trakice, sjeckane bademe i sve zajedno dobro izmiješamo.
Potom dobro umiješamo trećinu čvrstog snijega od bjelanjaka, a zatim i preostali snijeg koji nježno umiješamo, te smjesu stavimo na stranu.
Tijesto razvaljamo u oblik jajeta, debljine jednog centimetra, i premjestimo na papir za pečenje, na lim za pečenje.
Zatim tijestu malo podignemo rubove, po njemu rasporedimo smjesu, posipamo listićima badema te preostalim šećerom, i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, 25 minuta. Gotov kolač izvadimo iz pećnice i ostavimo da se ohladi.
Od šećera u prahu i žlice limunovog soka napravimo glazuru, s njom ukrasimo kolač i poslužimo. Nadamo se da ćete uživati u ovom slatkom zalogaju! (finirecepti.net.hr)