Aktualno Magazin Zabava

Bjelorusija isključena s Eurovizije! Odbili im pjesmu koja ismijava bunt protiv Lukašenka, drugu prekasno prijavili

Prva pjesma odbijena je uslijed prigovora da se tekst ruga masovnom prosvjednom pokretu protiv bjeloruskog predsjednika Lukašenka

Bjelorusija se neće natjecati na ovogodišnjem Eurosongu u svibnju, nakon što u drugom pokušaju slanja nije uspjela na vrijeme predati prijavu za pjesmu koja je u skladu s nepolitičkom prirodom natjecanja.

Europska radiodifuzna unija (ERU), koja organizira Euroviziju, priopćila je u petak da su obje pjesme grupe Galasy ZMesta “kršile pravila natjecanja koja osiguravaju da ga ne dovedu na loš glas”.

ERU je rekao da je bjeloruska državna televizija u drugom pokušaju slanja pjesme propustila rok za predaju prijave i zbog toga neće sudjelovati u natjecanju.
Prva pjesma Galasyja ZMeste “Ja nauchu tebja” (“Naučit ću te”) odbijena je uslijed prigovora da se tekst ruga masovnom prosvjednom pokretu protiv dugogodišnjeg bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Nakon kritika poslana je nova pjesma, a zbog prekasnog je slanja prijave ERU je je odbio.

Eurosong će se održati od 18. do 22. svibnja u Rotterdamu u Nizozemskoj.

Isključena iz Eurovizije, Bjelorusija osuđuje ‘politički motiviranu’ odluku
Nakon što su je organizatori isključili iz natjecanja Eurovizije koje će se održati u svibnju u Nizozemskoj, Bjelorusija je u subotu osudila “politički motiviranu” odluku.

“Nažalost Bjelorusija neće sudjelovati u natjecanju koje će se održati u Rotterdamu”, objavila je u petak navečer Europska radiodifuzijska unija (ERU) nakon kontroverze koju je izazvala pjesma te zemlje koju posljednjih godinu dana potresaju neviđeni prosvjedi.

Skupina Galasy ZMesta je ponudila pjesmu “Naućit ću te” koja je razbijesnila oporbu zbog teksta “Naučit ću te da staneš u red”, što je slabo prikrivena aluzija na represiju nad prosvjednicima protiv vlasti.

Tu pjesmu organizatori Eurovizije odbili su jer krši pravila natjecanja koja jamče da se ono neće zloupotrijebiti, navodi ERU u priopćenju, kao i drugu koju je Bjelorusija nakon toga poslala iz istih razloga.

Ivan Eismont, koji vodi odbor za Eurovizije Bjelorusije je u subotu kritizirao u Ria Novostima “politički motivirano” diskvalificiranje boje pjesme.

Bjelorusija potresaju politički nemiri nakon spornog reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka u kolovozu, koji je na vlasti od 1994.

Veliki prosvjedi bez presedana odvijali su se mjesecima gotovo svakog vikenda, a policija ih je većinom grubo suzbijala. Tisuće osoba su uhićene i voditelji prosvjeda su u zatvoru ili prisiljeni na egzil.

EU je Lukašenku i visokim dužnosnicima njegove vlade odredila sankcije.

Eurovizija je 2020. otkazana zbog pandemije koronavirusa. (jutarnji.hr)