Aktualno Sport

Hrvatska je sa šest bodova u Rijeci nastavila put prema Kataru. Vatreni su na čelu skupine H.

HRVATSKA SE MUČILA PROTIV MALTE, A ONDA SU PERIŠIĆ I MODRIĆ UŠLI I PRESUDILI UTAKMICU

HRVATSKA – MALTA 3:0 (Perišić 62′, Modrić 76′-11m, Brekalo 90′)

Hrvatska je pobijedila Maltu, nakon dva kola imamo šest bodova i s time moramo biti sretni, te se mirno pripremati za Europsko prvenstvo. Malta nas je kao vrag griješnu mater mučila više od sat vremena, ali tada je izbornik Dalić shvatio da s B momčadi ne može dobiti niti momčad s dna europske kace, pa je ubacio Modrića, Perišića, Brekala i Barišića, prokušane majstore i sve je ispalo dobro. Trojica od te četvorice postigli su pogotke! Ništa bez naših najjačih imena, tako stvari jednostavno stoje, senatori Perišić i Modrić doveli su Vatrene do pobjede. Malo nas je strah što će biti kad jednom odu…

Startali su Vatreni s sjajnom šansom Nikole Vlašića. Nakon teledirigirane lopte Badelja, napadač CSKA je odlično prihvatio loptu, okrenuo se i pucao s nekih dvanaesetak metara, ali je za koji centimetar lopta otišla kraj vratnice. Pokušali su naši već zarana stiskati Maltežane visokim presingom, ali izbornik Devis Mangia očito je svoje dečke naučio izlaziti s loptom bez nabijanja. Poput nekih iskusnih ‘haklera’ s malonogometnog turnira ‘Kutija šibica’, gosti su izlazili iz svoje polovice, niti jednog trenutka nisu paničarili, gurali su loptu od noge do noge, nekad je sve to izgledalo baš atraktivno, Jednom su nakon što je prošlo deset minuta izvrsno otvorili, otišli u brzu kontru, Mbong je jurio na Juranovića, pucao iskosa ali to je bio ‘piece of cake’ za Livakovića. Ubrzo je naš najopasniji igrač u prvom poluvremenu Nikola Vlašić probio bok, centrirao na drugu vratnicu, tamo je skočio Pašalić, zahvatio loptu glavom, padala je u luki i pala na – vratnicu. A onda smo mogli zahvaliti – koronavirusu! Kuća europskog nogometa je objasnila da zbog pandemije nema VAR tehnologije, a da je bila na Rujevici, ili da je sudac vidio, Malta je trebala dobiti jedanaesterac, gosti su teško oštećeni. Pisani je ušao u naš šesnaestarac, prebacio Juranovića koji je očito igrao rukom. Bila je to ‘klasika’ za jedanaesterac, ali sudac nije imao dobru dioptriju, srećom po nas.
Hrvatska je do kraka poluvremena pokušavala probiti čvrstu i organiziranu obranu Malte, ali nikako nije uspijevala, opet je to bilo mučenje. Lopta je sporo putovala, nije bilo previše problema za Maltu zaustaviti takve napade. Lopta je najviše bila u nogama Badelja i Kovačića, oni su odigrali najviše pasova, ali niti jedan konkretan. Pokušavali su Dalićevi dečki i preko bokova, bilo je nekoliko centaršuteva Oršića, Melnjaka i Juranovića, ali malteška obrana je to otklanjala bez većih problema, Do kraja prve dionice vidjeli smo jedan udarac Oršića s ‘njegove’ pozicije iskosa, ali nije zabio kao Tottenhamu, pogodio je vratara.

Početkom drugog poluvremena, u pet minuta Vatreni su stvorili dvije krasne prilike, Prvo je nakon prodora i prizemnog ubačaja Juranovića, Vlašić bio sam na nekih deset metara, ali je loše pucao, izravno u vratara. Malteški vratar Bonello bio je u velikoj formi. Nakon te obrane, skinuo je čisti zicer Oršiću koji se nakon dubinske lopte našao sam pred njim, pokušao ga je prebaciti, ali ga je ovaj ga je nadmudrio i pokupio loptu kao krušku. Bilo je to vrijeme velikog naleta naših, nakon slobodnog udarca Pašalić je pucao glavom s nekoliko metara, ali preko grede. Onda je zabio Perišić svoj 27 pogodak u vatrenom dresu i problem Malta bio je riješen. Nakon tog pogotka, opet je u šansi bio Vlašić, ali danas ga lopta baš nije htjela, opet je promašio. Petnaest minuta prije kraja sudarila su se dva igrača Malte nakon kornera, jedan je igrao rukom bio je to jedanaesterac, koji je Luka Modrić sigurno realizirao. Na koncu je poentirao i Brekalo nakon asistencije Perišića. Valja svakako zabilježiti i debi Kristijana Lovrića koji je u završnici zamijenio Oršića. (sportske.jutarnji.hr)